Hopp til innhold

– Disse vil endre det britiske valgsystemet

Sju partiledere kjemper om velgerne i det som er det mest spennende valget på lang tid i Storbritannia. Det britiske politiske landskapet er totalt forandret, og dette valget kan føre til endringer i valgsystemet.

partiledere UK

Sju partiledere kjemper om velgerne i Storbritannia.

Foto: Gry Blekastad Almås / NRK

Storbritannia er delt opp i 650 valgkretser, der den som vinner flest stemmer i sin krets, vinner kretsens ene sete i parlamentet. Det kan få underlige utslag. Med dagens meningsmålinger, ligger det britiske uavhengighetspartiet UKIP an til å få dobbelt så mange stemmer som Liberaldemokratene. Likevel viser beregninger at Liberaldemokratene kan få 28 plasser i parlamentet mens UKIP bare får to eller tre.

Laurence Janta-Lipinski

Laurence Janta-Lipinski, politisk analytiker i meningsmålingsinstituttet YouGov

– Hvis vi får et valgresultat der UKIP får flere stemmer enn Liberaldemokratene, men uten å få uttelling for det, tror jeg det vil bli et krav om et mer proporsjonalt system, sier Laurence Janta-Lipinski i meningsmålingsinstituttet YouGov til NRK. Han tror årets valg kan presse frem et nytt valgsystem.

Hør mer om valget i Storbritannia i Urix på lørdag på NRK P2 kl. 11.03

Marginale seter

Valget i Storbritannia 7. mai avgjøres i realiteten i et fåtall av valgkretsene, de såkalt marginale setene. I de fleste kretsene vet man hvem som kommer til å få flertall, men i ca. 100 kretser er utfallet åpent. Den aller jevneste av alle Storbritannias 650 kretser er Hampstead and Kilburn i London.

Men hovedgaten preges ikke av valgboder, politiske flygeblader eller annen form for valgkamp. Den unge mannen som selger magasinet Big Issue, den britiske utgaven av = Oslo, vet ikke engang at det er et valg mindre enn to uker unna.

big issue selger

Big Issue-selgeren i Hampstead var ikke klar over at valget nærmer seg

Foto: Gry Blekastad Almås / NRK

Labour lever farlig

I fredelige Hampstead, fikk Det konservative partiet, Labour og Liberaldemokratene en tredel av stemmene hver ved forrige valg i 2010. Bare 800 stemmer skilte tredjeplassen fra førsteplassen. Labour tok til slutt seieren og har hatt parlamentsplassen for dette området de siste fem årene.

Roy Cannan

Roy Cannan

Foto: Gry Blekastad Almås / NRK

Roy Cannan har stemt Labour ved hvert valg siden han var 18 år. Nå er han 84, og når NRK spør hvem han skal stemme på i år, peker han bare opp på vinduet i 2.etg av huset sitt. Der henger Labour-plakaten oppe, han er ikke blant dem som har flyktet til et av de mindre partiene. Cannan mener et nytt valgsystem ville være mye mer rettferdig.

Nytt politisk landskap

Ved proporsjonal representasjon avgjøres antall stortingsplasser et parti får, av hvor stor andel av stemmene partiet har fått.

Det politiske landskapet har endret seg totalt i Storbritannia de siste årene. Hele sju partier deltar i valgkampen, i et system som er basert på at det er to store partier det handler om, Det konservative partiet og Labour. I denne valgkampen er det småpartiene som har dominert.

Postkasse Hampstead

Flere partier er ikke velkomne ved denne adressen i Hampstead.

Foto: Gry Blekastad Almås / NRK

Ved proporsjonal representasjon avgjøres antall stortingsplasser et parti får, av hvor stor andel av stemmene partiet har fått.

– Det politiske landskapet er totalt forandret de siste fem til ti årene, sier Laurence Janta-Lipinski. De mindre partiene tar stemmer fra de store og kan komme til å få innflytelse for hvem som havner i regjering.

SISTE NYTT

Siste nytt