NRK Meny
Normal

- Dette er bare triks fra forsvaret

Når rettssaken begynner igjen den 8. april kommer ikke forsvarsadvokatene til å lykkes med sin taktikk, lover statsadvokaten i Cochcabamba.

Rettssaken i Cochabamba

Advokaten til den 23 år gamle norske kvinnen argumenterer for at saken må utsettes fordi forsvaret mangler vitner.

Foto: Sjur Øverås Knudsen / NRK

Sjur Ø. Knudsen byline

Etter omtrent en time i rettssalen på fredag den 11. desember utsatte rettspresidenten saken mot de tre norske kvinnene som i mai i fjor ble tatt med 22,5 kilo kokain i bagasjen, på ubestemt tid.

Les: Rettssaken utsatt på ubestemt tid
Les: – Dette er en katastrofe

Datoen for rettssaken er klar

Fordi et av forsvarets vitner ikke var til stede i Cochabamba, godtok rettspresidenten å utsette saken. Siden han aldri formelt åpnet retten, valgte rettspresidenten å se bort fra loven om at en rettssak da skal starte opp igjen innen ti dager.

Men nå er datoen for rettssaken klar.

8. april 2010 vil rettspresidenten på tinghuset i Cochabamba, etter planen, klubbe saken i gang.

Det passer kanskje dårlig for forsvarsadvokatene til to av de tre norske kvinnene. Ifølge advokat Carl Bore, som i saken representerer en 19-åring fra Lillesand, er de andre forsvarernes taktikk å trenere saken slik at straffeansvaret er foreldet etter tre år.

Les også: - Advokatene prøver å få Bolivia-rettssaken foreldet

- Bare triks fra advokatene

19-åringen fra Lillesand får trøst av moren utenfor rettslokalet i Cochabamba

19-åringen fra Lillesand får trøst av moren utenfor rettslokalet i Cochabamba.

Foto: Sjur Øverås Knudsen / NRK

- Utsettelsen var en forferdelig beslutning. Vi har kalt inn vitner fra hele landet og fra Norge, sier statsadvokat Claudia Carola Mancilla til NRK.no. Men hun er ikke redd for at forsvaret skal lykkes i sin taktikk.

I Bolivia finnes en av verdens strengeste narkotikalover, som kalles Ley 1008 - på norsk Lov 1008 - som gir narkopolitiet store fullmakter. I vanlige straffesaker gjelder foreldelsesloven, men når det gjelder Lov 1008 kan ikke denne tidsfristen brukes, mener Mancilla.

- Dette er bare et triks fra forsvarsadvokatene. I Ley 1008 gjelder det forbrytelser mot menneskeheten. Her er det ingen foreldelsesfrist, sier Mancilla.

Les: - Fengslene her er jævlige

Kalte aldri inn sitt eget vitne

Da rettspresidenten valgte å utsette saken, var det fordi han godtok forklaringen om at et av forsvarets vitner ikke var i Cochabamba da saken skulle begynne.

Dette vitnet er faren til den eldste av de tiltalte norske kvinnene, en 23 år gammel kvinne med norsk og uruguayansk statsborgerskap.

For å tilkalle et vitne må en av advokatene levere en tilkallelsesbegjæring - en såkalt comparendo - til retten. Deretter må advokaten selv kalle inn vitnet.

Vitnet det her er snakk om oppholder seg i Uruguay, og har ikke blitt tilkalt av advokaten til den 23 år gamle kvinnen. Ifølge Mancilla var det heller ingen som lette etter mannen.

Dersom rettspresidenten godtar denne praksisen videre, kan det fort gå tre år. Det har nå gått over ett og et halvt år siden de tre norske kvinnene ble arrestert.

- Advokatene er ute etter penger

Hotel Cesar's Plaza i Cochabamba

De tre norske kvinnene bodde på Hotel Cesar's Plaza i sentrum av Cochabamba før de ble arrestert.

Foto: Sjur Øverås Knudsen / NRK

På grunn av Lov 1008 tror statsadvokat Mancilla at forsvarerne er på villspor når de snakker om å få straffeansvaret foreldet. Hun tror advokatene vet dette og mistenker at de har penger som motiv.

- Den ene norske kvinnen er ute mot en kausjon på 200.000 boliviano, mens de to andre er tilbudt kausjon mot 400.000 boliviano. Det er disse pengene advokatene er ute etter.

De tre norske kvinnene risikerer Bolivias strengeste straff dersom de dømmes når rettssaken kommer i gang. De er tiltalt for smugling og for kriminell sammensvergelse.

Ifølge Ley 1008, som enn så lenge er lov i Bolivia, ville det ikke hatt betydning om de norske kvinnene hadde blitt stanset med ti gram eller 50 kilo kokain. Da de ble stanset hadde de 22,5 kilo kokain gjemt i falske bunner på nye Adidas sportsbagger i bagasjen.

- Kiloene er uviktig. Det er smuglingen som er viktig, sier Mancilla.

Les også: Kokaintiltalte må svare om flytur

Dette er de tiltalte i Cochabamba:

1. 23 år gammel kvinne med norsk og uruguayansk statsborgerskap. Hadde med seg sin da to år gamle datter da hun ble arrestert. God venn av tiltalt nummer 10. Tilbudt kausjon mot 400.000 boliviano.
2. 19 år gammel norsk kvinne. Hennes bror er faren til tiltalt nummer 1 sin datter. Hadde et godt forhold til tiltalt nummer 3. Tilbudt kausjon mot 400.000 boliviano.
3. 19 år gammel norsk kvinne. Hadde et godt forhold til tiltalt nummer 2. Ble sluppet fri mot en kausjon på 200.000 boliviano i oktober.
4. 44 år gammel boliviansk mann. Gift med tiltalt nummer 4. Onkel til tiltalt nummer 8. Regnes som en av bakmennene i denne saken.
5. 32 år gammel boliviansk kvinne. Gift med tiltalt nummer 4. Tante til tiltalt nummer 8.
6. 40 år gammel kvinne med chilensk og boliviansk statsborgerskap. Gift med tiltalt nummer 7.
7. 48 år gammel boliviansk mann. Gift med tiltalt nummer 6. Venn av tiltalt nummer 4.
8. 23 år gammel norskboliviansk mann. Nevø av tiltalte nummer 4 og 5. Kjæreste med tiltalt nummer 10. Regnes som en av bakmennene i denne saken, og knyttes til andre narkosaker. Ble arrestert 10. desember etter over ett år på flukt. Vil nå bli utlevert til Norge.
9. 60 år gammel bolviansk kvinne. Mor til tiltalt nummer 5.
10. 22 år gammel norsk kvinne. Kjæreste med tiltalt nummer 8. Venn av tiltalt nummer 1. Ble arrestert da hun meldte seg for norsk politi etter å ha oppholdt seg lenge i København.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt