NRK Meny
Normal

- Beredskapen var ikke god nok

Planene skal bli bedre, varsler utenriksministeren.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre

Utenriksminister Jonas Gahr Støre under høringen.

Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) innrømmer at Utenriksdepartementet ikke hadde beredskapsplaner for den typen terrorangrep de ble utsatt for på Hotel Serena i Kabul 14. januar, der den norske journalisten Carsten Thomassen (38) ble drept og UDs kommunikasjonsrådgiver Bjørn Svenungsen (39) ble alvorlig såret.

Støre fortsatte med å fortelle om en svært kaotisk og dramatisk situasjon.

Vi ser i etterkant at flere ting kunne ha vært håndtert bedre, men jeg avviser alle spekulasjoner om at det ble gjort forskjell på Carsten Thomassen og UDs egen sterkt skadde medarbeider.

Jonas Gahr Støre / NRK

- Det kom traumatiserte folk inn hele tiden og folk som viftet med Kalasjnikover. Man fryktet at plottet var å samle flest mulig i ett rom, sa utenriksminister Jonas Gahr Støre under høringen.

Ola T. Lånke

Ola T. Lånke fra KrF leder høringen i Stortinget om angrepet på Serena Hotel i Kabul tidligere i vinter.

Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

Han mener at beredskapen i utgangspunktet var gode nok, men at det ikke var noe apparat for å håndtere en situasjon der kriseledelsen i departementet selv var under angrep.

Tiltak

Støre fortsatte med å fortelle om tiltak som Utenriksdepartementet nå har satt i gang for å være bedre rustet i møte med eventuelle lignende situasjoner.

Ett av tiltakene vil blant annet at UD vil være mer restriktive med å offentliggjøre alle detaljene rundt reiseplaner på nettet.

I tillegg oppretter de en ny stilling som sikkerhetskoordinator i UD.

Honnør

Han fortsatte med å gi en sterk honnør til journalistene for det arbeidet de gjorde i forsøket med å redde Thomassen.

- Jeg har fått en stor og varig respekt for det arbeidet de gjorde, sa Støre. Før han fortsatte.

- Vi ser i etterkant at flere ting kunne ha vært håndtert bedre, men jeg avviser alle spekulasjoner om at det ble gjort forskjell på Carsten Thomassen og UDs egen sterkt skadde medarbeider, sa Støre.

Etterlyser militær profil

Høyres Per-Kristian Foss tror utfallet av terrorangrepet i Kabul ville ha blitt et annet dersom utenriksministeren hadde anlagt en mer militær profil på sitt besøk.

- Det henger ubesvarte spørsmål på hvorfor i all verden besøket skulle gjennomføres med så sterkt sivilt preg. Det er åpenbart at det har vert uenighet mellom forsvarsdepartementet og utenriksdepartementet i denne saken.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt