- Ingen beviser mot Mossad

Men israels forsvarsminister benekter ikke direkte at Mossad står bak drapet på Hamas-leder i Dubai.

Israels forsvarsminister Avigdor Lieberman
Foto: Lefteris Pitarakis / Scanpix/AP

Israels utenriksminister Avigdor Lieberman sier det ikke fins beviser på at Mossad står bak drapet på Hamaslederen Mahmoud al-Mabhouh (50). Likevel benekter han ikke direkte at den israelske etteretningsorganisasjonen var involvert da Hamas-lederen ble drept på et hotell i Dubai i forrige måned.

- Det er ingen grunn til å tro at det var Mossad, og ikke et annet lands etteretningstjeneste som står bak ugjerningen, sier Lieberman i et intervju med den israelske hærens radio. Han påpeker også at Israel aldri bekrefter eller benekter etteretningstjenestens operasjoner.

- Svært profesjonelt utført

Politiet i Dubai har offentliggjort bilder av de 11 mistenkte.

Politiet i Dubai har offentliggjort bilder av 11 mistenkte.

Foto: Politiet i Dubai / Scanpix/AFP
Overvåkningsbilder fra hotellet i Dubai viser to menn politiet mistenker fulgte etter Hamas-lederen

Overvåkningsbilder fra hotellet i Dubai viser to menn politiet mistenker fulgte etter Hamas-lederen

Foto: Politiet i Dubai / Scanpix/AFP

Dubais politisjef Dhahi Khalfan presenterte tirsdag 11 navn og bilder på personer de mistenker i saken. Identitene er hentet fra pass som drapsmennene benyttet for å komme seg inn i Dubai, hvor al-Mabhouh ble drept på rommet sitt på luksushotellet Al Bustan Rotana. Alle de 11 hadde reist til Dubai med europeiske pass den 19. januar, dagen før Hamas-lederen ble funnet drept.

Ifølge Khalfan ble drapet svært profesjonelt utført. De elleve kom til Dubai på forskjellige fly, bodde på forskjellige hoteller og brukte klær som gjorde dem vanskelige å identifisere.

To av de mistenkte, forkledd som tennisturister følger etter Mahmud al-Mabhuh

To av de mistenkte, forkledd som tennisturister følger etter Mahmud al-Mabhuh (foran)

Foto: Politiet i Dubai / Scanpix/AFP

Utsyrt med en rekke forskjellige forkledninger, blant annet løshår og løsskjegg, skal gruppen ha spanet på al-Mabhouh fra han landet i Dubai til han låste seg inn på rom 230 på hotellet sitt.

Politiet i Dubai mener drapsmennene i praksis opererte i to grupper. Den ene drev overvåking, den andre sto for selve drapet. Ifølge politiet var ingen av de mistenkte i landet i mer enn 19 timer, og de sier al-Mabhouh ble drept bare fem timer etter at han kom dit.


Frastjålne identiteter


Seks briter, en tysker og en franskmann som alle har utvandret til israel opplever nå at identiteten deres er brukt av gruppen som tok Hamas-lederen av dage. Sju av dem har det til felles er at de har imigrert til Israel, og har doble statsborgerskap.

De av dem som er blitt intervjuet insisterer alle på at de ikke har noe med drapet å gjøre, og påpeker at bildene i passene ikke er av dem.

Det er også benyttet tre irske pass, men ifølge irske myndigheter er disse passene utsyrt med navn som ikke fins i Irlands folkeregister. Både britiske, tyske og irske myndigheter mener passene er forfalsket. Ifølge den britiske avisen The Guardian kan det i tillegg ha blitt brukt ytterligere seks andre falske pass under operasjonen. Så mange som 17 personer kan ha vært involvert i drapet.

Sint og opprørt

- Jeg er selvfølgelig sint, opprørt og redd, sier Melvyn Adam Mildiner til nyhetsbyrået Reuters. Mildiner bedyrer at han ikke har noe med drapet å gjøre, og at han heller aldri har vært i Dubai.

- Passet mitt har jeg hjemme, og det er ingen stempler fra Dubai i det fordi jeg aldri har vært i landet.

Flere av de andre på listen kommer med lignende forklaringer i intervjuer med israelske fjernsynsstasjoner og nettsteder.

- Jeg våknet opp i dag og plutselig var livet mitt som en spionfilm, sier israelsk-britiske Paul John Keally til Daily Mail.

- Siden det gikk opp for meg at de har brukt identiteten min har jeg gått rundt som en zombie. Jeg er svært bekymret, men vet at jeg ikke har gjort noe galt, sier Keally.

Brown krever etterforskning

Storbritannias statsminister Gordon Brown

Storbritannias statsminister Gordon Brown krever at det settes i gang etterforskning av bruken av britiske pass i forbindelse med drapet.

Foto: Lefteris Pitarakis / Scanpix/Reuters

Storbritannias statsminister Gordon Brown krever at det settes i gang full etterforskning av hvordan britiske pass har kunnet blitt brukt i forbindelse med drapet.

- Vi ser på saken allerede, sier Brown i et intervju med radiostasjonen LBC i London.

- Vi må samle inn beviser for hva, hvordan og hvorfor dette har skjedd, og vi må ha bevisene før vi kan uttale oss, sier den britiske statsministeren.

- Er i trøbbel


Den israelske tabloidavisen Maariv skriver i dag at de som tok livet av Mahmud al-Mabhuh er i trøbbel.

- Operasjonen var svært profesjonell, og forløp tilsynelatende knirkefritt. Drapsmennene kom seg inn og ut av Dubai uten problemer, og alt fungerte som det skulle. Det gjorde dessverre også overvåkningskameraene.

Videobilder fra overvåkningskameraer både på flyplassen og på hotellet viser nemlig hvordan 11 mistenkte følger etter al-Mabhouh fra han landet på flyplassen og til han låste seg inn på hotellrommet.

Hovedmann bak våpensmugling


En sikkerhetskilde i Israel sier Mahmoud al-Mabhouh spilte en nøkkelrolle i smugling av iransk-finansierte våpen inn til Gazastripen. Hamas bekrefter disse opplysningene, melder nyhetsbyrået Reuters. Ifølge den britiske avisen The Times var han i Dubai for å avtale en våpenleveranse til Gazastripen. Han var en av grunnleggerne av Hamas' væpnede gren, Izzedine al-Qassam-brigadene.

Sto bak drap og kidnapping

I en video som ble sendt to uker etter hans død, innrømmet Mahmoud al-Mabhouh ifølge The Times å ha vært med på kidnapping og drap på to israelske soldater i 1989, under den første palestinske intifadaen. Han mistenkes for å ha vært hovedpersonen bak et forsøk på å smugle en stor våpenlast til Gazastripen fra Sudan i fjor. Våpenlasten ble angrepet og sprengt av israelske fly mens den fortsatt var i Afrika.

Hamas legger skylden for drapet på Israel, og politiet i Dubai sier de ikke utelukker at Israel er involvert.

Chief of Dubai Police Dahi Khalfan Tamim

- Drapet var svært profesjonelt utført, sier Dubais politisjef Dhahi Khalfan.

Foto: Jumana ElHeloueh / Scanpix/Reuters

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt