Hopp til innhold

Israels ambassadører inn på teppet

Irske og britiske myndigheter kaller Israels ambassadører på teppet etter at det ble brukt falske irske og britiske pass under drapet på Hamas-lederen Mahmoud al-Mabhouh i Dubai i januar.

Politiet i Dubai har offentliggjort bilder av de 11 mistenkte.

Politiet i Dubai offentliggjorde tidligere i uka bilder av 11 personer aom er mistenkt for å ha drept Hamas-lederen Mahmoud al-Mabhouh i Dubai i januar. Bildene er hentet fra forfalskede pass fra Storbritannia, Irland, Frankrike og Tyskland.

Foto: Politiet i Dubai / Scanpix/AFP

Irlands utenriksminister Micheal Martin
Foto: Peter Muhly / Scanpix/AFP

- Bruken av passene er ekstremt alvorlig, sier den irske utenriksminister Micheal Martin til radiostasjonen RTE.

Profesjonell likvidering

Hamaslederen Mahmoud al-Mabhouh (50) ble drept på et hotell i Dubai i forrige måned. Myndighetene i landet presenterte tirsdag navn og bilder på 11 personer de mistenker i saken.

Identitene er hentet fra pass som drapsmennene brukte for å komme seg inn og ut av Dubai, hvor al-Mabhouh ble drept på hotellrommet sitt . Ingen av de mistenkte var i landet i mer enn 19 timer, og ifølge politiet i Dubai ble al-Mabhouh drept bare fem timer etter at han kom til landet. Alle de 11 reiste til Dubai med europeiske pass fra Storbritannia, Irland, Frankrike og Tyskland, dagen før Hamas-lederen ble funnet drept.

Video nsps_upload_2010_2_18_11_23_27_2059.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

SE VIDEO: Overvkningskameraer viser timene før Mahmoud al-Mabhouh på luksushotellet Al Bustan Rotana den 19. januar.

Seks av gjerningsmennene hadde britiske pass, og tre av passene var irske.

- Vi kommer til å stille svært direkte spørsmål for å komme til bunns i denne saken. Vi vil ha svar så raskt som mulig, dette setter irske borgere i fare, sier Martin.

Alle navnene i de irske passene var falske, i motsetning til de britiske passene.

Les også: Etterlyser forkledd dødspatrulje etter drapet på Hamas-leder

Les også: - Ingen beviser mot Mossad

- Alvorlig tillitsbrudd

Storbritannias statsminister Gordon Brown krevde i går at det settes i gang full etterforskning i saken, og den framtredende liberaldemokratiske parlamentarikeren Sir Menzies Campbell sier det vil være et alvorlig brudd på tilliten mellom Storbritannia og Israel, dersom den israelske regjeringen er involvert. Israels London-ambassadør Ron Prosor må i dag møte i det britiske utenriksdepartementet for å forklare seg.

Hovedmann bak våpensmugling

Hamas-lederen Mahmoud al-Mabhouh er regnet som grunnleggeren av islamistbevegelsen Hamas' væpnede fløy. Ifølge israelske sikkerhetskilder var sentral i smuglingen av iransk-finansierte våpen inn til Gazastripen, noe også Hamas bekrefter. Ifølge The Times var al-Mabhouh i Dubai for å avtale en våpenleveranse til Gazastripen.

Alle sporene i saken går mot den israelske etteretningsorganisasjonen Mossad, selv om Israels utenriksminister Avigdor Lieberman i går at det ikke finnes beviser for at israelsk etterretning står bak drapet.

SISTE NYTT

Siste nytt