Hopp til innhold

- Al Qaida har fått libyske våpen

Terrornettverket Al Qaida har hatt adgang til våpenlagre i Libya de siste månedene og kan ha skaffet seg bakke-til-luft-raketter.

En libysk opprører med bærbart luftvernskyts

En libysk opprører med en bærbar bakke-til-luft-rakett mellom Lanuf og Bin Jawad i mars i år. Nå frykter EU at Al Qaida har fått fatt i slike raketter.

Foto: ASMAA WAGUIH / Reuters

Gilles de Kerchove

Gilles de Kerchove på pressekonferansen i Brussel mandag.

Foto: GEORGES GOBET / Afp

Det sa EUs koordinator for terrorbekjempelse, belgiske Gilles de Kerchove, på en pressekonferanse i Brussel mandag kveld.

- Al Qaida fikk sikret seg tilgang til våpen, enten håndvåpen eller maskinpistoler, eller kanskje også bakke-til-luft-raketter som er ekstremt farlige ettersom de utgjør en risiko for flygninger over området, sa de Kerchove.

Gilles de Kerchove kom med uttalelsen på en pressekonferanse i forbindelse med at det søndag er ti år siden terrorangrepene mot New York og Washington 11. september.

Han ga ikke opplysninger om hvilken type raketter det dreier seg om. Frykten for at terrorister skal få tak i bakke-til-luft-raketter har i en årrekke stått øverst på terrorbekjempernes liste.

Nord-Afrikas Al Qaida

Det er organisasjonen Al Qaida i det islamske Magreb (AQIM) som skal ha fått tak i våpnene.

Mens Al Qaida de siste årene har vært i retrett på verdensbasis, så har AQIM vært regnet som den farligste underavdelingen.

Al Qaida gisler

Al Qaida i det islamske Magreb har i flere år vært aktiv med ta gisler. Her en gruppe på syv gisler, blant dem fem franske, som ble tatt som gisler i september i fjor.

Foto: GRAB / Afp

- Det er en gruppe som afrikaniserer seg og som søker å øke området det har innflytelse i, sa Gilles de Kerchove.

Må hjelpe flyktninger fra Libya

AQIM har nå bredt seg videre sør fra Niger, Mali og Mauretania til Nord-Nigeria og Senegal, sier terrorkoordinatoren.

Han frykter at de store gruppene med afrikanere som flykter fra Libya til nabolandene kan gi gode rekrutteringsmuligheter for terrornettverket.

Bare Mali alene kan regne med 210.000 mennesker som vender hjem fra Libya og EU frykter AQIM vil fiske i det opprørte vannet som følger med migrasjonen.

- For å bremse deres innflytelse må EU hjelpe land som Tsjad og Niger med å reintegrere hundretusener av omreisende arbeidere, sier Gilles de Kerchove.

SISTE NYTT

Siste nytt