Hopp til innhold

Hva har pengene gått til?

Flyktninghjelpen bruker fremdeles av midlene fra TV-aksjonen for fem år siden. – Det har vært helt vesentlige penger for oss, sier de.

Familie fra Syria på flukt

Flyktninghjelpens penger har gått til å hjelpe unge mennesker på flukt fra blant annet Syria, som denne familien som NRK møtte på den greske ferieøya Kos i september. Abdull Uassi, kona og de fem barna hadde som mål å komme seg til Tyskland.

Foto: Marius Arnesen / NRK

TV-aksjonen 2010 samlet inn over 209 millioner kroner, noe som den gang var rekord. Pengene kommer fremdeles til nytte.

– Det kommer nye kriser hele tiden. Det har vært helt ekstremt den siste tiden, så dette er penger som har kommet svært godt med, sier Harriet Rudd hos Flyktninghjelpen til NRK.

Dame med blekrosa genser og kort, lyst hår

Harriet Rudd er fungerende leder for samfunnsavdelingen i Flyktninghjelpen, som hadde TV-aksjonen for fem år siden.

Foto: Beate Simarud / Flyktninghjelpen

De har prioritert flyktninger fra Irak, Syria, Mali og Den sentralafrikanske republikk, hvor stadig nye militærkupp driver mennesker på flukt fra hjemlandet.

Flyktningehjelpen har konsentrert seg om unge mennesker, og pengene har gått til mat, nødhjelp, tak over hodet, vann og sanitær. Utdanning for barn og unge har vært spesielt viktig, det samme med juridisk bistand.

– Når du må flykte, har du ikke mulighet til å ta med deg så mye. De trenger blant annet papirer på hvem de er, og der har vi hjulpet til, sier Rudd.

Lønnsom bistand

Flyktninghjelpen mener de har fått mye ut av pengene.

– Det har vært kjempeviktig at vi har vært så raskt på plass og kunnet starte opp nye prosjekter der det har vært nødvendig. Pengene har gjort oss fleksible, og gitt oss muligheten til å snu oss fort.

Mesteparten av midlene Flyktninghjelpen støtter seg til, kommer fra store donorer. Utenriksdepartement i flere land er noen av dem som gir penger.

– De synes prosjektene vi har starta opp med TV-aksjonspenger er bra, og kommer inn og finansierer. På den måten har vi fått ekstra mye for pengene. Det er effektiv og lønnsom bistand, sier Harriet Rudd.

For eksempel har svenske NORAD gått inn med 10 kroner for hver TV-aksjonskrone i et utdanningsprogram for barn som lever i krigs- og kriseområder.

Penger fra konsert

Flyktninghjelpen var én av fem bistandsorganisasjoner som mottok penger fra NRKs dugnadskonsert, som ble arrangert i september.

Den ble arrangert i tillegg til den årlige TV-aksjonen, som i år går til Regnskogfondet.

– Når flyktningsituasjonen nå ble så prekær, er vi veldig glade for å få hjelpe til med Dugnad for flyktningene, sa Lars Kristiansen, redaktør for TV-aksjonen.

– Også Regnskogfondet synes det er flott – de peker jo på at utryddelse av regnskog også er med på å fordrive folk og skape flyktninger. Klima og krig er dessverre ofte beslektede politiske temaer, sa Kristiansen til NRK.no.