Hopp til innhold

– Når babyen ligger i armene dine er det verdt alt

Da hun ble gravid hadde den tidligere rusmisbrukeren bare ett valg: å gå den riktige vegen. Hun har fått god hjelp av midlene fra NRK TV-aksjonen.

Mor og sønn i sofaen

NYBAKT MAMMA: Susann (24) dopet seg da hun ble tipset om Barnas Stasjon. I dag er hun rusfri og nyforelska i Dennis (8 måneder). Hun sier hun har mye å takke Barnas Stasjon for.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

Hun er mørk, ung, vakker og fremdeles nyforelsket i Dennis (8 måneder). Hvilken stoffer hun tok og hvor dopet hun var da hun var da hun fikk den positive graviditetstesten vil hun ikke lenger snakke om. I dag kan Susann nyte tilværelsen som rusfri og nybakt mamma, mye takket være Barnas Stasjon i Trondheim.

– Jeg havnet i galt miljø og valgte feil venner. Jeg var ungdom og forsøkte å finne veien i livet. Så mistet jeg meg selv oppi alt og visste ikke helt hvor jeg skulle. Men det gjorde jeg den dagen jeg skjønte at jeg var gravid. Da endret livet mitt seg, sier hun.

Dennis leker på gulvet

TRYGG OG GLAD: Og med masse leker overalt på Barnas Stasjon. Dette er blitt både Dennis sitt og hans mor andre hjem.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

Henvist av jordmor

Susann (24) ser beundrende på sin lille sønn. Den friske, rundkinna krabaten har begynt å ta seg fremover langs gulvet og gurgler fornøyd mot fotografen. Historien kunne tatt en helt annen retning. En rapport fra Folkehelseinstituttet stadfester at rundt 300.000 barn i Norge vokser opp med foreldre som ruser seg og eller har alvorlige psykiske lidelser. Mørketallene er store.

– Jeg ble henvist hit av jordmoren under graviditeten. Til å begynne med var jeg skeptisk, men nå bruker vi Barnas Stasjon flere ganger i uka. Når man blir foreldre er det så mye nytt å lære. Her kryr det av fine «tanter» og jeg får supre tips og triks til hvordan jeg best mulig skal kunne håndtere guttungen, sier hun.

Lekerom med kart og hylle med leker

LEKEROM: Barnas Stasjon er godt utstyrt.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

Helsestasjonen begeistret

Barnas Stasjon i Trondheim kom til ved hjelp av penger samlet inn av TV-aksjonen til Blå Kors i 2008. Det er også et samarbeid med Trondheim kommune og hesetjensten der, som er begeistret for tiltaket.

– Vi får gitt en helt annen veiledning i disse lokalene. Det er et supplement til den tradisjonelle helsetjenesten med kontorer og hvite vegger, sier Marte Finseraas som er fagleder for ressursteam på Midtbyen Helsestasjon i Trondheim kommune.

Hun forteller at Barnas Stasjon er et godt sted å være.

– Det er en tung problematikk vi går inn i. For mange er ensomheten kjempestor, de har behov for å skifte ut hele nettverket, og her kan de få et nytt. Barnas Stasjon er en veldig fin treningsarena for å møte andre, også for dem som sliter med sosial angst.

Helsestasjonen driver også en «Pappagruppe» annenhver uke sammen med de ansatte på Barnas Stasjon.

– Der møter pappaene opp med barna sine og får hjelp på samme måte som mammaene. Det er jo skjørt i mange av disse familiene, og vi prøver å styrke far like mye som mor.

Pappagruppe

Mann i blå t-skjorte

KJEMPETILTAK: Morten Sæknan er med i en pappagruppe arrangert av de ansatte på Barnas Stasjon.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

Morten Sæknan (41) er med i «Pappagruppa». Han storkoser seg i omgivelsene og forteller at guttungen føler seg trygg her og at det er godt for dem som foreldre å se.

– Jeg kan skrive under på at dette er et kjempetiltak. Det er kjekt å ha en dag i uka hvor vi går hit sammen som en liten familie. Selv om det ikke fungerer mellom meg og x-en sånn forholdsmessig så er det supert for gutten og se at vi går bra overens. Det tror jeg er veldig viktig, sier han.

Må ignorere gamle venner

Folk kommer og går. Noen haster forbi og ser oss ikke i øynene, andre søker smilende kontakt. På Barnas Stasjon har de på det meste vært 70 stykker til middag. Susann har valgt livet som alenemor, og har ikke lenger kontakt med pappaen til Dennis.

– Om man vil kutte ut stoff, så må man også ignorerer gamle venner, dessverre. Trondheim er en liten by, man treffer alltid på noen. Det er vanskelig, for jeg bryr meg fremdeles om mange av dem, men det er sånn det må være, sier hun og blir blank i øynene.

I gravidegruppen på Barnas Stasjon fikk hun nye venninner i samme situasjon og ble etter hvert tryggere. Da hun fødte var hun tilbake igjen to uker etter fødslen for å delta i barselgruppen.

– Det er nærmest blitt mitt andre hjem. Her spiser jeg god lunsj og dessuten middager to ganger uka. Jeg har alltid et sted og gå og jeg føler meg alltid velkommen.

Mor og sønn i sofaen

GODGUTT: Han er så bli og fornøyd. Og da er jeg også det. Jeg føler meg veldig heldig, sier den nybakte mammaen.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

– Verdt alt den dagen babyen er i armene dine

Hun har en oppfordring til de som er ute i hardt vær, der hun også var i det som allerede føles som en fjern fortid.

– Tenk positivt og ta en dag av gangen! Vær ærlig om alt og stå for det. Bruk støtteapparat rundt deg og oppsøk dem selv. Er det vanskelig å gjøre, så få noen til å bli med deg. Spør masse, det er råd og veiledning over alt både i fagfolk og medmennesker. Når det kommer til den dagen du har babyen din i armene dine, så er alt verdt det.