Hopp til innhold

Svensk politimann hylles for flyktninghistorie

En hjerteskjærende historie om en ung flyktning som forsøkte å ta sitt liv i Lund i Sverige, og politimannen som hjalp ham videre, har fått tommel opp av over 100.000 Facebook-brukere.

Polisen i Lund i Sveriges Facebook-side

'Hva faen holder vi på med?' skriver politimannen Tobbe på Lund-politiets Facebook-side etter en tøff nattevakt. Han delte sin historie om møtet med en fortvilet flyktning, og henvendte seg direkte til folk som irriterer seg over flyktningstrømmen.

Det følelsesladde innlegget som politimannen Tobbe skrev på Lund-politiets Facebook-side etter endt nattevakt søndag morgen, er likt av over 100.000 brukere og delt nesten 40.000 ganger søndag kveld.

Tobbes innlegg på Lund-politiets Facebook-side

Tobbes innlegg på Lund-politiets Facebook-side.

Foto: Skjermdump fra Lund-politiets Facebook-side

Der forteller han historien om en ung flyktninggutt på bare 16 år som etter å ha tatt seg fram til Sverige, bryter sammen og forsøker å ta sitt eget liv. I siste øyeblikk blir han reddet av en venn.

– Ufattelig flaks

Tusentalls flyktninger har de siste ukene kommet med tog over fra København og med ferje fra Tyskland til Skåne. Mottakene er smekkfulle, usikkerheten og stresset er stort. Det er i denne situasjonen politimannen blir hastetilkalt.

"For 25 minutter siden hengte du deg. 16 år gammel, bare et barn. Men som av en ufattelig slump kom din venn inn i rommet få sekunder senere og lykktes få deg løs fra snaren."

Mens ambulansen med blålys suser gjennom den nattestille byen, holder Tobbe om den 16-årige gutten. Ambulansen humper og krenger i svingene. Tobbe prøver å roe gutten ned.

"Et nytt panikkanfall skyller over deg, og du får ytterligere et utbrudd. Gråten og skrikene kommer tilbake, og du begynner å slå vilt omkring deg i et desperat forsøk på å slite deg løs fra mitt grep."

Ambulansepersonalet må gi ham noe beroligende. Hele tiden holder Tobbe om gutten, i et fast og rolig grep. Han forsøker å signalisere trygghet mens tankene på hva denne gutten har opplevd strømmer gjennom hodet hans.

"Stakkars lille gutt. Hva har du opplevd av fæle ting i ditt liv? Hva har skjedd som har gjort deg så fryktelig dårlig? Din bakgrunn rommer trolig fryktelige ting jeg ikke engang kan forestille meg; et helvete som har ødelagt deg og fylt deg med angst og uro."

– Hva faen driver vi med?

Dagen etter møter Tobbe og en kollega den unge gutten igjen på sykehuset, og det blir besluttet at han skal overføres til barnepsykiatrisk avdeling i Malmö.

"Jeg håper de kan hjelpe deg med alle dine tanker", hilser Tobbe farvel.

Til alle som irriterer seg over strømmen av flyktningene, har Tobbe denne hilsenen:

"Tenk om dere kunne ha fulgt med på en vakt i politibilen og sett det som jeg har sett. Høre hva jeg har hørt. Opplevd det som jeg har opplevd., og følt det jeg har følt. Da tror jeg dere hadde endret syn og skammet dere."

Han minner om at vi bare har en planet og at alle puster i samme luft. Men vi tillater en verden hvor en treåring fra Kobane drukner i Middelhavet og blir skylt opp på en strand.

"Vi slutter ikke å skade våre medmennesker, vi skader stadig nye kriser og katastrofer som resulterer i enda mer lidelse, krig, ødelagte skjebner, flyktningstrømmer og død. I disse dager, mer enn noensinne før, bør vi stille oss selv spørsmålet: Hva faen holder vi på med?"

Undertegnet: //Lundapolisen, Tobbe

Ikke første gang

Politiet i Lund vil ikke oppgi Tobbes identitet. Damen på sentralbordet forteller at veldig mange har ringt og gjerne vil ha kontakt, men at Tobbe er gått av vakt og er hjemme og hviler.

Det er ikke første gang Tobbe har skrevet engasjerte innlegg på politiets Facebook-side. I sommer takket han ambulansepersonellet etter en ulykke og kalte dem engler. Tidligere har han skrevet åpent om selvmord. Begge gangene har han fått masse oppmerksomhet, og mange takker ham for å ta opp vanskelige temaer.

I 2013 fikk Lund-politiet kommunens nettpris for sin åpne linje, skriver avisen Sydsvenskan.

SISTE NYTT

Siste nytt