Hopp til innhold

– Dette er også en del av min historie

Hvert år utnevner Kongehuset en høy beskytter av TV-aksjonen. I år er det H.K.H. kronprins Haakon som har tatt på seg rollen.

Krongprins Haakon er TV-aksjonens høye beskytter i år

– Det er utrolig meningsfullt å være med på TV-aksjonen. Det er en helt unik dugnad, sier H.K.H. kronprins Haakon.

Foto: Ned Alley / NTB scanpix

Kronprinsen besøkt tidligere denne høsten Jordan for å prate med syriske flyktninger om blant annet utdanning. Der ble han dypt imponert over hvordan Unicef jobber.

– Barna mister ikke bare skolegang når de er på flukt. De får også med seg traumer og opplevelser som gjør det vanskelig for dem å lære. De må ha mer oppfølging og mer hjelp for å kunne ta igjen det tapte. Og det er akkurat det UNICEF jobber med.

Når Kongehuset innvilger beskytterskap skjer det som oftest for en periode på fem år, men ordningen er noe annerledes for TV-aksjonen. Helst siden oppstarten i 1974 har hver aksjon fått sin egen representant fra Kongehuset. Den første av dem var dronning Sonja som åpnet aksjonen som den gang het «Flyktning 74».

En takk til alle som bidrar

Møtet med syriske flyktninger i Jorden ble et tankekors for kronprinsen.

– Jeg har en familiehistorie hvor faren min, tantene mine og bestemoren min var på flukt. Det har vært med på å prege meg og hvordan jeg ser verden. Jeg vet at det også er en del av min historie, sier han.

Kronprinsen mener årets tema, barn og utdanning, gjør det ekstra meningsfylt for ham å gjøre en innsats.

– Vi må huske på at alle er mennesker, og at krig og konflikt er noe som kan ramme. Da er det utrolig viktig, og det var det for min familie også, at andre hjelper til.

Og kronprinsen ønsket å rette en spesiell takk til alle som tar i et tak under TV-aksjonen:

Takk til alle som stiller opp