Hopp til innhold

Vogntogsjåfør vinglet på E6 med ølboks i koppholderen – nå er han dømt til fengsel

Politiet ble møtt av en halvfull ølboks og alkoholstank da de stoppet en litauisk vogntogsjåfør i 50-årene søndag kveld. Nå er han dømt til 40 dager i fengsel og en saftig bot.

Ølboks i vogntog

SIKTET FOR PROMILLEKJØRING: Vogntogsjåføren skal ha hatt flere tomme og en halvfull ølboks i førerhuset. Dette bildet tok politiet da de pågrepet mannen.

Foto: Politiet

Politiet i Trøndelag fikk søndag kveld meldinger fra flere bilister om et vogntog som kjørte vinglete langs E6 i retning Trondheim. Flere skal ha meldt fra om nestenkollisjoner.

Patruljen som stanset vogntogsjåføren på Kvål, en halvtimes kjøretur fra Trondheim sentrum, ble overrasket av det de så og luktet i førerhuset.

I koppholderen skal mannen ha hatt en halvfull ølboks. Det skal også ha vært flere tomme ølbokser inne i vogntoget, og en sterk stank av alkohol.

Hadde 2,1 i promille

Vogntogsjåføren hadde 2,1 i promille da han kjørte på E6 mot Trondheim. Han hadde tenkt seg til Bodø.

Mannen er i 50-årene, og opprinnelig fra Litauen og kjørte vogntog registrert i hjemlandet. Arbeidsgiveren hans skal være litauisk.

Da han møtte i Sør-Trøndelag tingrett tirsdag ettermiddag, ga han en uforbeholden tilståelse.

Han er dømt til fengsel i 40 dager. De tre dagene han har sittet i varetekt blir trukket fra.

I tillegg må han betale en bot på 10.000 kroner. Han får ikke føre motorvogn i Norge i tre år, og hvis han skal gjøre det igjen etter det, må han ta full førerprøve.

Ekstraordinær ulykkes- og skaderisiko

Retten har lagt til grunn at mannen kjørte vinglete, og at han flere ganger kom over i motsatt kjørefelt med møtende trafikk.

«Kjøringen medførte en helt ekstraordinær ulykkes- og skaderisiko og det må tilskrives hell og tilfeldigheter at ikke kjøringen fikk et fatalt utfall», heter det i dommen.

I Norge er det ikke lov å kjøre med over 0,2 promille. Ifølge Utrykningspolitiets egne statistikk, er 20 prosent av dem som tas for ruskjøring i Norge utenlandske.

I tillegg til at politiet søndag fikk flere innringinger om vogntogsjåførens vinglete kjøring, meldte noen fra om at han skal ha sneiet borti en bil utenfor en bensinstasjon. De innhentet overvåkningsvideo fra stasjonen, men situasjonen er ikke nevnt i dommen.

Politiet har to oppfordringer til publikum

Politiet har selv skrevet om promillekjøringen på Facebook-siden sin. I forbindelse med saken, vil politiet minne deg om noe når du ferdes i trafikken.

Det ene er å varsle fra så fort du legger merke til kjøring som kan være trafikkfarlig.

– Vi er faktisk helt avhengige av andre trafikanter som melder fra om uregelmessigheter. Det er mye bedre å ringe en gang for mye enn en gang for lite, sier fungerende distriktsleder for Utrykningspolitiet i Midt-Norge, Per Evensen.

Per Evensen

TAKKNEMLIG FOR TIPS: Per Evensen i UP minner folk om at de må fortsette å melde fra om mistenkelig kjøring.

Foto: Stein Lorentzen / NRK

– Ofte er det hold i det bilistene melder om, som i denne saken. Vi prøver så godt det lar seg gjøre å følge opp tipsene vi får, både når det gjelder å sjekke konkrete kjøretøy eller ha kontroller på strekninger hvor det generelt kjøres hardt, fortsetter Evensen.

Det andre er å unngå å varsle andre bilister om politiets kontroller. Evensen kaller slik oppførsel helt meningsløs.

– Vi jobber for å luke ut trafikanter som utgjør en risiko med høy fart eller andre brudd på veitrafikkloven. Hvis du varsler andre om kontroller, gjør du deg selv og andre trafikanter en bjørnetjeneste, sier han.