Vil ikke bruke stemmegjenkjenning

Det er ikke aktuelt å bruke stemmegjenkjenning for å bevise at det er den drapstiltalte som snakker i telefonopptaket. Det sier aktor i Orkanger-saken.

Dødsbrann på Orkanger

Den 42 år gamle tiltalte nekter for å ha drept Hege Opøien.

Foto: Henrik Sundgård

42-åringen holder fast på at det ikke er han som sier "bitch" og "die" i telefonsvaropptaket fra drapsdagen, selv om flere i familien til avdøde Hege Opøien mener at det er den tiltalte mannen som snakker.

– Ikke nødvendig

– Vi har ikke funnet det nødvendig med noen analyse av stemmen på opptaket. Tiltalte har sagt et bare vare fire personer i huset, og svarer jo selv på en telefon som kommer inn fire minutter etter. Derfor har vi ikke funnet det nødvendig, sier aktor Per Morten Skjetne.

Opptaket på avdøde Hege Opøiens mor sin telefonsvarer, er et av de viktigste bevisene i straffesaken mot 42-åringen. Han er tiltalt for å ha drept sin 46 år gamle samboer, før han skal ha tent på familiens hus i Orkanger lørdag 23. juni.

Mannens forsvarer, John Christian Elden, vil heller ikke kreve stemmegjenkjenning for å avgjøre hvem som snakker i et telefonsvaropptak.

– Retten må avgjøre

– Nei, jeg mener at retten må vurdere om det er tiltalte som snakker eller ikke. Det er opp til påtalemyndigheten å føre eventuelt ytterligere bevis. Min klient holder fast ved at det er ikke hans stemme vi hører på opptaket, sier Elden til NRK.

På opptaket som ble tatt opp på telefonsvareren til Hege Opøiens mor , hører vi en mann rope "bitch" og "die". I tillegg hører vi at det er en kvinne til stede.

Flere i familien til Opøien sier de er sikre på at det er den tiltalte, men den tiltalte mannen nekter for at det han. Han nekter også for å ha drept Hege Opøien.

Søsteren bekrefter

I dag har søsteren til avdøde Hege Opøien vitnet i retten, og hun sier at hun er helt sikker på at det er den tiltalte som snakker i opptaket.

Den tiltalte 42-åringen vet at mange i Opøiens familie mener han er drapsmannen, men nekter likevel for at det er han som snakker i mobilsvaropptaket, sier forsvarer John Christian Elden.

– Han registrerer at hennes familie mener han er drapsmannen, men han er ikke enig i det, sier Elden.

– Burde tilstå

Den avdødes eldste datter er heller ikke i tvil om hvem som snakker i opptaket.

– Han kunne ha gjort oss den tjenesten og tilstått. Vi er sikre på at det er han, sier 25-åringen til NRK.

Hun bodde i den andre delen av huset sammen med samboer og barn da brannen startet. Nå er det hun og familien som har den daglige omsorgen for de to etterlatte barna, sammen med barnevernet.

– Hvordan vil det bli framover hvis dere ikke får vite?

– Da blir det til at vi danner oss egne bilder og forklaringer, istedet for å kunne avslutte alt som har med ham og saken å gjøre.

– Vi ser fram til å bli ferdig med rettssaken, men vi har en veldig lang vei å gå etterpå.

Prosedyrene i saken starter i Sør-Trøndelag tingrett torsdag ettermiddag.