Dømt til 16 års fengsel for samboerdrap

En 42 år gammel mann er dømt til 16 års fengsel for å ha kvalt sin samboer i Orkanger i fjor. Mannen er også dømt for å ha satt fyr på huset for å skjule drapet.

Dødsbrann på Orkanger

I dette huset skal 46 år gamle Hege Opøien ha blitt kvalt av sin samboer i fjor sommer. 42-åringen er dømt til 16 års fengsel. Han er også dømt for å ha tent på huset for å skjule drapet.

Foto: Henrik Sundgård

Det var den 23. juni 2012 at 42-åringen først skal ha kvalt sin 46 år gamle samboer Hege Opøien i Orkanger. For deretter å sette fyr på boligen, for å skjule drapet. Opøien ble funnet død i brannruinene. Obduksjonsrapporten viste at kvinnen var død da brannen startet.

Skjerpende omstendigheter

Frostating lagmannsrett mener det er flere skjerpende omstendigheter i saken. Retten mener 42-åringen handlet med vilje, ikke i affekt. Det vektlegges også at drapet skal ha skjedd i familiens hjem, mens barna sov, og at et av barna ble vitne til at moren ble slept over gulvet. I den enstemmige dommen fra 5. mars 2013 står det videre:

"Størst betydning i skjerpende retning har det likevel at tiltalte har forsøkt å skule drapet ved å sette brann på bolighuset der hans barn og en annen barnefamilie lå og sov. Tatt i betraktning at brannen hadde fått meget godt tak da tiltalte reddet sine barn ut og varslet nabofamilien, kan han ikke sies å hatt kontroll med brannen"

Dødsbrann

42-åringen og avdøde hadde to mindreårige barn. Begge var til stede da moren ble drept og når huset begynte å brenne. De ble reddet ut av den dømte 42-åringen.

Foto: Hege Tøndel Jonli

Økt erstatning til barna

Frostating lagmannsrett erklærte den 42 år gamle mannen for skyldig torsdag 28. februar. Nå er straffeutmålingen klar, og retten mener mannen må dømmes til 16 års fengsel.

Mannen er også dømt til å betale 250 tusen kroner i oppreisning til sine to mindreårige barn, 50 tusen mer enn det som er normalt. Begrunnelsen for det er barnas unge alder, og at de må vokse opp uten sin mor. Lagmannsretten mener avdødes eldste datter skal få 200 000 kroner i erstatning.

I Sør-Trøndelag tingrett ble mannen også dømt til 16 års fengsel.

Sju mennesker var i tomannsboligen i Orkanger sentrum da brannen startet 23. juni. Alle kom seg ut, bortsett fra avdøde. Aktor Per-Morten Schjetne mener det er sterke bevis mot tiltalte i denne saken, og har pekt på sjalusi som motiv.

– Åpenbart et forhold som er i krise. Noe plaget tydeligvis tiltalte, særlig de siste par dagene før brannen., har aktor tidligere sagt til NRK.

Schjetne viser blant annet til at tiltalte ringte mange ganger til Hege Opøien mens hun var ute den siste kvelden og ville at hun skulle komme hjem.

Spekulerer for mye

Forsvarer John Chr. Elden har tidligere uttalt til NRK at aktor spekulerer for mye i hva som kan ha skjedd i saken.

– Alle har bestemt seg for at tiltalte er skyldig, men bevisene er ikke sterke nok, sa Elden til NRK under rettssaken i Frostating lagmannsrett.

Brann Orkanger

Frostating lagmannsrett har dømt 42-åringen til 16 års fengsel, for drapet på sin samboer Hege Opøien i fjor sommer.

Foto: Henrik Sundgård

Nekter straffskyld

42-åringen og Opøi har to mindreårige barn sammen. Begge var til stede da huset begynte å brenne, men tiltalte greide å få de ut uskadd. 42-åringen er opprinnelig fra Marokko, og har oppholdt seg ulovlig i Norge i ti år, etter å ha fått avslag på asylsøknaden sin. Han har bodd sammen med Opøien siden 2001.

Mannen har erklært seg ikke skyldig etter tiltalen, men har ingen god forklaring på hva som skjedde.

Det er ikke avgjort om dommen blir anket.

– Det vil bli avgjort innen ankefristen. Vi må først gå gjennom
dommen, sier forsvarer Elden til NTB.