NRK Meny
Normal

Vil ha slutt på langing til mindreårige

Politiet er sjokkert over hvor mange som kjøper alkohol til ungdom under 18 år. Sammen med Vinmonopolet i Steinkjer har de hatt kontroller hvor de har anmeldt flere for langing.

En hånd som plukker med seg vinflasker på Vinmonpolet

Langing fra Vinmonopolet er et problem politiet vil til livs. Illustrasjonsbilde.

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Det er særlig i forbindelse med fridager nå i mai politiet og Vinmonopolet ser at mange kjøper alkohol som de gir videre til ungdom under 18 år.

Politiet har hatt kontroller både i uniform og sivil, og også Vinmonopolet har hatt en kampanje for å stanse langinga. Dette er ikke et problem som gjelder bare for Steinkjer. Også politiet i Trondheim mener det er mange som kjøper alkohol til mindreårige.

Snorre Haugdahl

Snorre Haugdahl sammenlikner omfanget av langinga med å fiske i et oppdrettsanlegg.

Foto: Johannes Børstad / NRK

– Undersøkelsene viser at det er mer enn vi trodde. Polet har fått bekreftet at det ikke bare er ungdom som langer, men også voksne folk kjøper til mindreårige og det gjelder også foreldre som kjøper til barna sine, sier politistasjonssjef i Steinkjer, Snorre Haugdahl, til NRK.

Spør barna hva de har lyst på

Det var Trønder-Avisa som først omtalte saken, og til avisa sier butikksjef ved Vinmonopolet, Jøran Hansson, at de nesten daglig ser personer de mistenker langer alkohol til mindreårige. Han er glad politiet nå fokuserer på problemet.

– Vi har eksempler på foreldre som har med seg mindreårige på polet og diskuterer med barna hva de har lyst på. Disse avviser vi selvsagt i kassa, sier Hansson til Trønder-Avisa.

Havner på rullebladet

Også politistasjonssjefen er overrasket over hvor åpenlyst langingen foregår. Politiet varsler flere kontroller fremover. Det er straffbart å kjøpe alkohol til mindreårige.

– Jeg tror ikke de tenker over hva de er i ferd med å gjøre, og ulovligheten i det. Vi oppretter saker, anmelder og bøtelegger. De som langer får det på rullebladet, sier Haugdahl.

Alkohol hos Vinmonopolet

Man må være 20 år for å kjøpe sprit, og 18 år for å kjøpe vin i Norge.

Foto: Svein Ommundsen / NRK

Han mener de som langer må tenke lenger enn det som er tilfellet i dag. Og er redd det er en generell holdning om at dette er noe som ikke er så farlig. Det er en naiv holdning, mener Haugdahl.

– Hva hvis det fører til en ulykke eller at noen gjør en straffbar handling? Alkoholen råder når det gjelder straffbare forhold.

Ungdom NRK møter på gata i Trondheim bekrefter at det er lett å få tak i alkohol, særlig hvis man har venner som er eldre enn seg selv.

– Gammeldagse holdninger

Politistasjonssjefen blir særlig provosert over foreldre som kjøper alkohol til barna sine.

– Det er fortsatt en del holdninger om at når man er konfirmert så er det ikke så farlig, da må man få lov til å prøve seg. Men det er en grunn til at det er en 18-årsgrense. Den gammeldagse holdningen om at det er ved konfirmasjonsalder man kan debutere må vi legge død, mener Haugdahl.