Hopp til innhold

– Reagerer når menn i 50-årene kjøper «Sex on the beach»

Vinmonopol må jevnlig bortvise kunder som ansatte har sterk mistanke om kjøper alkohol til mindreårige.

Katlenburger Tropica Summer Sex on the Beach, et fargerikt innslag i Vinmonpolets hyller

POPULÆRT: Flere unge foretrekker de mer fargerike innslagene i Vinmonopolets hyller, som Katlenburger Tropica Summer Sex on the Beach. Er ikke ungdommene over 18 selv, får flere andre til å kjøpe for dem (Arkivfoto).

Foto: NRK

Ansatte ved Vinmonopolet i Melhus i Sør-Trøndelag har flere ganger i uka mistanke om at foreldre, søsken eller venner langer, skriver Trønderbladet.

– Vi reagerer når menn i 50-årene kjøper «Sex on the beach» eller andre drikkevarer vi mener er typisk for aldersgruppa som vodka, sier butikksjef Atle Knudsen til avisa.

Sivilt politi har vært utenfor utsalget for å følge med, ifølge Vinmonopolets ansatte.

SWEDEN-ABSOLUT VODKA

POPULÆRT: Vodka i ulike tapninger er populært blant mindreårige.

Foto: SVEN NACKSTRAND / AFP
Halvor Bing Lorentzen
Foto: Erik Thallaug

«Til eget bruk»

Informasjonsdirektøren i Vinmonopolet bekrefter at problemet med langing til mindreårige gjelder over hele landet.

Kjøp av alkohol til mindreårige kan medføre bot eller fengselsstraff og prikk på rullebladet. Dette informerer Vinmonopolet om på plakater i utsalgene.

Likevel fortsetter voksne å kjøpe alkohol til personer under 18 år.

– Det har vært tilfeller der ungene har vært med, og kunden har påstått hardnakket at innkjøpet er til eget bruk, forteller Knudsen til Trønderbladet.

På Melhus stopper polansatte kunder hvis de hører at de planlegger å kjøpe alkohol til mindreårige, ifølge butikksjefen. Ansatte spør ofte når de har mistanke, og slipper av og til en lapp om langing ned i handleposen.

Plikt til å hindre langing

– Vi vet fra undersøkelser at mindreårige får tak i alkohol særlig fra venner, kjente og eldre søsken som er gamle nok. Det er den vanligste måten for ungdom å skaffe seg alkohol på, sier kommunikasjonsdirektør Halvor Bing Lorentzen i Vinmonopolet til NRK.

Vinmonopolet har en «plikt til å hindre langing».

– I situasjoner hvor vi opplever eller ser at det foregår langing, eller ved en generell mistanke om langing, kan vi stanse salg av alkohol, opplyser Lorentzen.

Hvor strenge de polansatte kan være, varierer fra situasjon til situasjon. Langingen foregår uansett på forskjellig vis.

– De polansatte kan se at penger veksler hender, eller at foreldre handler for sine barn. Andre ganger kan en gruppe ungdommer komme inn i utsalget sammen, men bare noen få av dem skal betale for varene. Da spør vi om legitimasjon fra alle, forteller Lorentzen.