Hopp til innhold

Undersøker hvor hjemmesykepleieren har jobbet

I dag ble det kjent at en hjemmesykepleier er siktet for å ha lurt til seg 2,4 millioner kroner fra en pasient. Nå jobber Trondheim kommune med å finne ut hvilke andre pasienter pleieren har vært i kontakt med.

Pasient og sykepleier (Illustrasjonsfoto)

En mann i 30-årene skal ha overført penger fra en pasients konto gjennom flere år.

Foto: Åse Karin Hansen / Illustrasjonsfoto

Politikere i Trondheim er rystet over at en mann i 30-årene fra Gudbrandsdalen er siktet for å ha lurt til seg 2,4 millioner kroner fra en pasient han jobbet for i den kommunale hjemmesykepleien i Trondheim.

– Jeg reagerer veldig sterkt på at en person, som har opparbeidet seg et tillitsforhold til en som skulle ha fått hjelp, har utnyttet situasjonen så grovt som det ser ut til her, sier gruppeleder for Ap, Geir Waage.

Politiet i Sør-Trøndelag etterforsker nå saken, og har siktet mannen for grovt underslag. Siktede skal ha overført penger fra fornærmedes konto gjennom flere år.

Ikke opplevd lignende

Kommunaldirektør for helse og omsorg i Trondheim, Helge Garåsen, sier at det meste han vet om saken har han fått vite gjennom media.

Helge Garåsen

– Dette er voldsomt. Det er det største beløpet jeg har vært borti, sier kommunaldirektør for helse og omsorg i Trondheim, Helge Garåsen.

Foto: Gorm Kallestad / Scanpix

– Foreløpig vet vi forholdsvis lite. Vi må gå dypt inn i dette og begynne å nøste for å se hva slags rolle denne personen har hatt i forhold til brukere i Trondheim kommune.

Han har ikke opplevd tidligere at en pleier skal ha lurt til seg et så stort beløp som 2,4 millioner kroner.

– Dette er voldsomt. Det er det største beløpet jeg har vært borti, sier Garåsen.

Nå skal de undersøke hvilke pasienter pleieren har vært i kontakt med.

– Hvis det er det minste grunnlag for uro så vil vi følge opp det. Vi har et system som gjør at vi kan gå inn og sjekke over flere år hvilke brukere som de ansatte har vært i kontakt med.

– Nesten umulig å unngå

Kommunaldirektøren sier han ikke har grunn til å tro at flere har blitt lurt av mannen.

– Jeg har vært i kontakt med flere av enhetslederne hvor personen har jobbet, og de kjenner ikke til noen saker så langt.

Garåsen sier det er vanskelig å avsløre uærlige ansatte.

– Det er et stort system med 5.500 ansatte. Det er nesten ikke mulig å unngå at en eller annen uærlig person kommer inn i et så stort system, men gjennomgående er vi veldig flinke, ærlige og dyktige medarbeidere i Trondheim kommune.

Han sier det er viktig å skjerpe rutinene i bruk av verge.

– Det er viktig å bruke vergeordningen. Våre ansatte skal ikke håndtere midler eller ha adgang til kontoene til våre brukere.

Garåsen sier at det er viktig at folk som mistenker at noe er galt kontakter enheten som har ansvaret.

– Det viktigste for oss er at våre brukere er trygge på at vi har gode tjenester og at ikke mistillitsforhold skal skje.

Må få fakta på bordet

Politikere i Trondheim

Politikere i Trondheim reagerer kraftig på det grove underslaget som har skjedd i den kommunale hjemmesykepleien.

Foto: Hege Tøndel Jonli / NRK

Flere politikere reagerer.

– Det er en svært alvorlig sak. Hvis folk har behov for hjelp og bistand i forbindelse med økonomi, så må man ta kontakt slik at man får en verge, og ikke overlater det til tilfeldige. Da har vi kontroll, sier ordfører i Trondheim Rita Ottervik.

– Vi vet at klienter i en sårbar situasjon fort kan komme i et avhengighetsforhold til de ansatte. Det har ikke vært rettssak enda, men dersom dette stemmer er det svært alvorlig, sier gruppeleder for Kristelig Folkeparti, Geirmund Lykke.

– Våre eldre skal ha tillit til at når de får tjenester fra kommunen, så blir ikke situasjonen utnyttet. Det viktigste er at dette blir ryddet opp i og at alle fakta kommer på bordet, sier Yngve Brox i Høyre.

– Dessverre viser denne saken, hvis det medfører riktighet, at det finnes enkeltpersoner som ikke tar hensyn, ikke bryr seg og som tar penger fra eldre mennesker, sier gruppeleder i Arbeiderpartiet, Geir Waage.