Hopp til innhold

Tyrkisk pilaff

 

Tyrkisk pilaff
Foto: Jørn Haudemann-Andersen / NRK

Tyrkisk pilaff 

Pilaff er ris frest i olje før den kokes ferdig. Smakstilsetningene kan variere, det er bare fantasien som setter begrensningene. Kjøttet har som oppgave å sette smak til risen. Med andre ord er risen hovedrett, noe som er vanlig i land der folks inntekt er lav.

Oppskrift til 4-5 personer:

Ris pilaff
3 dl langkornet ris
3 ss olje
3 fedd hvitløk, finhakket
2 løk, finhakket
6 dl kjøttbuljong
100 g rosiner
1 ts salt

Om ønskelig kan en også tilsette ½ ts gurkemeie eller safran for å gi retten farge.

Løk og hvitløk freses i olje til løken er blank. Tilsett risen og rør godt rundt i ca. 1 minutt. Hell buljongen over og tilsett saltet og rosinene. Kok opp under omrøring og sett risen til side for at den skal svelle ferdig. Om ønskelig kan en sette risen inn i stekovnen på 140 grader i 30 minutter. Husk lokk på kjelen. Risen presses i form før den hvelves på tallerken eller fat ved servering.

Stekt kjøtt
600 g strimlet kjøtt av okse eller lam
3 ss olje til steking
1 ts salt
1 ts paprikapulver
1 ts koriander, malt
3 ss skåldede mandler, pinjekjerner eller andre nøtter
1 boks hermetiske tomater
3 dl matyoghurt, naturell

Kjøttet freses i stekepannen til det er godt stekt. Dra pannen til side og tilsett krydder. NB! Salt til slutt. Rør godt rundt og tilsett hermetiske tomater og yoghurt. Kjøttet koker forsiktig under lokk i ca. 1/2 time. Smak til med salt. Bruker en lam kan litt frisk, finhakket rosmarin gjøre susen til slutt. 

Om ønskelig kan en servere tomatsalat til.

Tomatsalat
6 gode tomater i skiver
2 sjalottløk, finhakket
1 fedd hvitløk, finhakket
2 ss eddik
2 ss olivenolje
Salt og kvernet pepper

Tomatskivene legges i skål med løk og hvitløk strødd over. Pepper has over og olje og eddik helles over. La salaten stå i minimum 30 minutter før servering.