Et Halifax bombefly.
Foto: Wikimedia CommonsFættenfjorden, her lå slagskipet «Tirpitz» fra 16. januar 1942 til 29. oktober 1943, ifølge Store norske leksikon.
Foto: Tor Berre– De gjør et angrep på «Tirpitz», og de får en del treffere i skroget, forteller Klas Gjølmesli.
Han er mangeårig flyver, medlem i Bodø Luftfartshistoriske Forening og kjenner historien til Halifaxen som nå er funnet.
Etter angrepet steg flyet, gikk bort fra Fættenfjorden og over nabofjorden.
Her ble maskinen beskutt og truffet av et annet av nazistenes skip, før mannskapet satte kursen hjemover.
To ble drept
– Flyveren skriver at han hadde fått tid til å ta fram termosen sin for å ta seg en kopp kaffe eller te, så kom det noen og fortalte at de hadde brann på høyre side, sier Gjølmesli.
Flyet hadde liten bensin igjen, og det var stor risiko for en eksplosjon. Dermed var det om å gjøre å komme seg ned så fort som mulig.
- Les også: Fant tysk jagerfly i havet
– Han landet på sjøen, en kontrollert landing. De fløt tydeligvis en stund, for de fikk tid til å krabbe ut. Kapteinen forteller at han forlater cockpit og når han går ut ser han at to av guttene er drept.
De som overlevde ble tatt til fange av tyskerne.
Roser NTNU
Klas Gjølmesli mener at Institutt for marin teknikk ved NTNU og FF «Gunnerus» skal ha æren for at flyet nå er funnet.
- Les også: Han så «Tirpitz» bli angrepet
Han synes det som nå har skjedd er svært interessant.
– Vi har forsøkt å finne det i flere år, men vi har manglet gode posisjoner. Når det først dukker opp en som har en god posisjon, så er det selvfølgelig en sensasjon for oss.
Tror det blir liggende
Han tror det neppe blir aktuelt å heve flyvraket.
– Det finnes ikke kapital i Norge som gir oss mulighet til å ta opp noe sånt. Det blir i så fall en kjempeoperasjon og det er veldig korrodert.
- Les også: Vellykket heving av tysk jagerfly
– Jeg tror ærlig talt det blir liggende der for godt.
To bombefly hevet
To Halifax-maskiner er tidligere blitt hevet i Norge. Det ene ble berget fra innsjøen Hoklingen i Levanger i 1973, det står utstilt på Royal Airforce Museum i London.
– Arbeidet med å restaurere det ble påbegynt. Men så ombestemte de seg, flyet ble konservert og utstilt som det var, forteller Gjølmesli.
Det andre flyet ble hevet fra Mjøsa og fraktet til Canada i 1995, Ifølge Wikipedia. Maskinen står utstilt på RCAF Memorial Museum.
Ifølge Store norske leksikon mistet RAF tolv bombefly i angrep mot «Tirpitz».