NRK Meny
Normal

Trener seg syke med crossfit

Seks personer i 20- og 30-årene har den siste tida vært innlagt ved St. Olavs Hospital etter å ha trent seg syke. Alle har opplevd muskelcelledød og nyreproblemer.

Emil Fransensco Dalla Pieta og Tessa Sørensen

Crossfit er blitt en populær treningsform, men den høyintensive muskeltreningen kan også føre til problemer om ikke musklene får tilstrekkelig hvile. (Illustrasjonsfoto)

Foto: Jørgen Eide / NRK

Bakgrunnen for problemene er mye og hard muskeltrening uten tilstrekkelig hvile. Dette er en ny trend, skriver Adresseavisen.

Smerter og stølhet

– De kommer til oss på sykehuset med smerter og stølhet i muskulaturen. Smertene er noe mer enn vanlig stølhet, og urinen blir mørk eller rødbrun. Da har nyrene skilt ut dette stoffet fra musklene, forteller nyrelege Knut Aasarød ved St. Olavs Hospital til NRK.

Problemene med for hard trening er blitt stadig større den siste tiden, og flere sykehus i Norge melder om unge mennesker som opplever nyresvikt og muskelcelledød.

– Felles for alle de seks som ble innlagt ved St. Olavs Hospital er at de har drevet med såkalt crossfit-trening. Det er høyintensiv muskeltrening med veldig få og korte pauser imellom. Dermed kan musklene få for lite oksygen, eller det blir en slags mekanisk svikt, sier Aasarød.

Nyresvikt

Dermed lekker stoff fra muskelcellene ut i urinen, og gir den en mørk farge. Nyrene skiller dem ut, men problemet er at stoffene er skadelig.

I verste fall kan dette føre til akutt nyresvikt og gi alvorlige helseproblemer.

– Vi gir disse pasientene intravenøs væske, saltvann. Dermed greier nyrene å komme seg, og i løpet av en dag eller to blir de friske, forteller Knut Aasarød.

Trenger hvile

Alle de seks pasientene Aasarød kjenner til har trent crossfit ved treningssentre.

– Dette opplevde vi ikke tidligere, og den høyintensive treningsformen er populær for tiden. De ønsker å få sterk muskulatur på kort tid, og vi har også sett det flere steder enn her i Trondheim. Tendensen er mer er bedre, men musklene må få hvile seg etter en så hard trening, understreker Knut Aasarød.

Video fra Trøndelag

Se vår "timelapse" av juliværet i Trøndelag
Promo folkemøte fra Kimen på Stjørdal