NRK Meny
Normal

Tøffe tider i byggebransjen

Det er nesten full stopp i boligbyggingen i Trøndelag. Det kan gi ledighet for første gang på flere år i byggebransjen til vinteren.

Håndverkere

Illustrasjonsfoto

Foto: Fjeldstad, Knut / SCANPIX

Steinar Krogstad, leder i Snekker- og tømmermennenes fagforening kan konstatere at de som er organisert i fagforeningen hans fortsatt har en jobb å gå til. Men han forventer at det snart blir dårligere tider.

- Det er atskillig mindre aktivitet nå enn det var for et år siden. Fortsatt klarer vel de fleste å holde seg i arbeid, men til vinteren tror jeg vi kommer til å oppleve ledighet for første gang på flere år.

Stor nedgang i boligbyggingen

I første halvår i fjor ble det bare i Trondheim bygd 600 leiligheter. I første halvår i år var tallet 47 boenheter. Dette er dramatisk sier daglig leder i Aasen Bygg, Geir-Vidar Sørheim.

Aasen Bygg i Trondheim bygger hus

Aasen Bygg i Trondheim bygger hus

Foto: Grete Thobroe / NRK

- Det er bestandig dramatisk når man har holdt på med en ting i mange år, og er nødt til å omstille seg. Vi prøver å komme oss over fra boligbygging til bygging av offentlige bygninger som barnehager, skoler omsorgsboliger osv.

Så langt har de lykkes med det og har alle sine 80 ansatte i arbeid. Noen er også leid ut til andre entreprenører, men at det kan bli permitteringer utelukker ikke Sørheim.

- Vi jobber med å skaffe nye oppdrag, og vi har god tro på at vi vil klare det nå. Men det er klart at hvis det ikke slår til, så har jeg orientert mine ansatte om at 10-20 årsverk kan måtte permitteres eller sies opp.

Vil bli mindre bygging av skoler også

At kommuneøkonomien i Trondheim går mot stupet gjør ikke situasjonen bedre.

- Det er det skumle. Vi har opplevd nedgangen i boligbyggingen. Hvis i tillegg offentlig bygging går ned, så kan det bli ganske alvorlig, sier Krogstad.

Daglig leder i Aasen Bygg, Geir-Vidar Sørheim og tømrerbas Arve Karlstrøm

Daglig leder i Aasen Bygg, Geir-Vidar Sørheim og tømrerbas Arve Karlstrøm

Foto: Grete Thobroe / NRK