Hopp til innhold

Ti enkle tips til bedre helse livet ut

Hva kan vi selv gjøre for å holde oss friske lenge? Lege Audun Myskja har utarbeidet disse ti enkle tipsene.

After swimming

SMIL HVER DAG: Selv om du kanskje ikke føler for å smile hver dag, kan det lønne seg. For smiling er faktisk god mosjon, og det påvirker hjernen, sier lege Audun Myskja.

Foto: Dmitry Kolesnikov / CC BY 2.0

I fremtiden vil det være færre antall yrkesaktive per pensjonist enn det er i dag. Det kan derfor være lønnsomt, både for deg selv og samfunnet, å holde seg i god form så lenge som mulig.

Lege Audun Myskja er engasjert som fagråd for Helsedirektoratet i flere prosjekter innenfor eldreomsorg, og han har gjennom mange pasientmøter sett hvem som blir syke og trenger mye hjelp – og hvem som klarer seg godt selv.

Ut fra disse møtene har han utarbeidet denne listen med ti enkle og relativt gjennomførbare tips å følge hver dag for å leve godt lenge.

1. Lær noe nytt hver dag

Musiker, forfatter og lege Audun Myskja

Lege Audun Myskja har gjennom møter med pasienter sett hvem som blir syke og trenger mye hjelp etter hvert som de blir eldre, og hvem som klarer seg godt selv.

Foto: Marte Garmann Johnsen

– Vi vet at sansesystemet i hjernen er laget for å bli stimulert. Storhjernen vår er laget for ny læring og hvis vi lærer noe nytt hele tiden beskytter vi oss i en viss grad mot aldring. Det skaper nye nettverk i hjernen, sier Myskja.

Han har sett at eldre som klarer å ha en god alderdom ofte er nysgjerrige.

– De møter med åpent sinn og sier ikke at «jeg vet best» og «ungdommen i dag må ta seg sammen». De sier heller «hva kan du lære meg?» og «hva kan jeg lære av situasjonen her?».

2. Tenk på hvordan du puster

Glemmer du å puste ordentlig når du er stresset? Da er du ikke alene. Myskja har i lengre tid observert både eldre og helsefagarbeidere, og han oppdaget blant annet at mange helsefagarbeidere begynte å låse pusten når de ble stressede.

– De fikk ikke pustet skikkelig ut. Vi glemmer det og må minnes på det. Når man er stresset og når man har det vanskelig, så gjelder det å puste dypt inn og ut. Det funker som ei kule.

Sykehjem

I fremtiden vil det være færre antall yrkesaktive per pensjonist enn det er i dag. Det kan derfor være lønnsomt, både for deg selv og samfunnet, å holde seg i god form så lenge som mulig.

Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX

3. Øv på balansen

Et sikkert tegn på aldring er dårligere balanse. Dermed må man ta kortere steg for ikke å snuble. Myskja anbefaler alle å stå litt på ett bein. Det gjelder å trene balansen, for den er dyrebar, forteller han.

– Tap av balanse er kanskje den sikreste markøren på aldring og en markør på dårlig utvikling med alderen.

Hadde jeg vært ung i dag, ville jeg prioritert å jobbe med balansen hver eneste dag.

Audun Myskja

4. Få opp pusten og pulsen i 20 sekunder

Intervaller på 20 sekunder er nok, sier Myskja. Men da må gi alt du har på de tjue sekundene.

– Vi ser at mange av dem som har kommet inn i onde sirkler, aldri presser puls og pust. Hos mange som er syke kan intervalltrening være farlig, men 20 sekunder er trygt. Derfor legger jeg så mye vekt på det.

Balansering på en fot er ikke så enkelt

Kanskje kan det være ett tips å stå på ett ben mens man gjør dagligdagse ting, som for eksempel å pusse tennene.

Foto: Bjørn Steinar Gundersen

5. Tøy og bøy musklene

Å tøye og bøye seg kan forhindre stive ledd.

– Hvis vi tøyer forsinker vi aldringsprosessen generelt. Så tøying er noe av det viktigste vi gjør. En bør også jobbe med styrke, for vi mister muskelmasse etter hvert som vi blir eldre.

6. Smil hver dag

17678830

Å godta at alt ikke er som du skulle ønske det var er ikke enkelt, men kan lønne seg.

Foto: Frank May, P3472 Frank May / NTB scanpix

Selv om du kanskje ikke føler for å smile hver dag, kan det lønne seg. For smiling er faktisk god mosjon, og det påvirker hjernen.

– Du aktiverer mange muskler ved å smile, og du påvirker hjernen slik at impulser blir sendt til andre sentre i hjernen. Så hvis du for eksempel er fortvilet, minn deg selv på å smile, sier Myskja.

– Jeg har tenkt at det ikke er ekte og at det er juks, men jeg har funnet ut at det er en måte å snu onde sirkler på når du har det vanskelig og føler at ting har gått i stå.

7. Godta livet som det er

Å akseptere at ting ikke er slik som du skulle ønske er ikke alltid like enkelt. Myskja mener det er viktig å lære seg aksept, samtidig som en ikke skal gi opp med en gang.

– Det er noe flott i mennesket som gjør at vi står imot og vil slåss imot, men det er en viktig dosering der. Vi skal anstrenge oss og gjøre vårt beste, men vi må også akseptere. Jeg ser at menneskene som takler mye veldig godt, har en evne til å gjøre begge deler.

8. Vis takknemlighet

Å være bitter hjelper ikke. Det lønner seg å være takknemlig for det en faktisk har, sier Myskja.

– Det er en fare i vår tid, i vår nyervervede velstand, at vi tar ting som en selvfølge. Vi sammenligner oss med andre, og mange synes ikke en er bra nok, eller at det en får i livet er bra nok.

Jeg tror det å trene takknemlighet lønner seg. Å hver dag se alt en har å takke for.

Audun Myskja

9. Søk stillhet

I dagens samfunn trenger det ikke å være stille lenge. Mange plukker opp smarttelefonen hvert ledige øyeblikk, hører på musikk når de går steder, og setter på TV-en eller radioen når de er hjemme.

At vi aldri har det stille lenger kan påvirke oss, sier Myskja.

– Det er viktig at vi får nullstilt oss. Hjernestøy gjør at vi mister fokus, vi kommer i ubalanse og mister kontakten med oss selv. Stillhet er kanskje noe vi må finne på nytt i vår tid. Det er ingen selvfølge, sier han.

Yoga

Trener du yoga daglig kan du følge flere tips i samme slengen, ved å tøye og bøye muskler, å være observant på pusten, trene balanse og ha det stille. (Illustrasjonsfoto).

Foto: DANIEL MUNOZ / Reuters Creative

10. Gi noe til andre

– Det kan virke enkelt og banalt, men det ligger mye bak det. For i studien av eldre så ser vi at de som har såkalt vellykket aldring ikke bare lever for seg selv, sier Myskja.

Han anbefaler derfor å melde seg som frivillig eller gjøre noe annet for andre.

– Verdien av å gi noe til andre er en verdi som er varig.