Hopp til innhold

Syklist skryter av trailersjåfører

Etter å ha lagt hele Nord-Norge og halve Trøndelag bak seg på sykkelsetet er Erik Jørgen Jølsgard full av lovord om trailersjåfører.

Erik Jørgen Jølsgård

Erik Jørgen Jølsgård skryter av trailersjåfører som tar hensyn.

Foto: privat

Sommertrafikken har startet her til lands, og mellom bobiler, ferieturister og vogntog ligger 62 år gamle Erik Jørgen Jølsgard på en sykkel med henger.

Han er på vei fra Nordkapp til Lindesnes - og tilbake til Trondheim igjen.

Erik Jørgen Jølsgård

Erik Jørgen Jølsgard samler også inn penger til Kreftforeningen underveis gjennom Norge.

Foto: Lise Sørensen / NRK
Ble oppfordret av kona

Sykkelturen gjennom Norge er en gammel drøm, og da han fikk ekstra fridager på grunn av alderen, benyttet han anledningen til en skikkelig langtur.

– Egentlig hadde jeg tenkt å vente til jeg ble pensjonist, men kona mi synes ikke jeg skulle vente så lenge med å realisere denne drømmen, sier Jølsgard til NRK.no.

Imponert over trailersjåfører

Dermed bruker han store deler av sommeren på hjul langs det norske veinettet. Og her får altså trailersjåførene han har møtt på sin ferd stor skryt.

– Alle har vist enormt hensyn, jeg er faktisk imponert over hvor mye hensyn de har tatt. Det er tydelig at det ligger litt i yrkessjela å ta hensyn til andre. Jeg er veldig takknemlig, sier Jølsgard.

Han jobber til daglig som seksjonssjef for plan- og trafikkseksjonen i Vegvesenet i Trondheim, hvor han har arbeidet mye med tilrettelegging for syklister. Men han synes standarden på sykkelveiene så langt har variert mye.

– Det er veldig ofte jeg ikke har brukt sykkelveiene, noe som skyldes at det har ført til store omveier. Dessuten er ikke vedlikeholdet det beste, det er en del skarpe steiner som kan by på problemer.

Samler inn penger til Kreftforeningen

Den lange sykkelturen har også en idealistisk side. Underveis samler han inn penger til Kreftforeningen.

– Jeg har flere familiemedlemmer, kolleger og venner som har fått kreft. Flere av dem har dødd. Sykdommen har slik sett kommer nært inn på meg, sier Jølsgard.

Han vet ikke hvor mye han har samlet inn så langt, men kolleger han har vært innom på ferden har blitt inspirert og bedt om å få bøsser slik at de også kan bidra.

– Ferdig med styrkeprøven

Jølsgard er på vei videre sørover fra Trondheim, og sykler mellom ni og 19 mil hver dag. Han regner med å bli innhentet av de som skal sykle Den store styrkeprøven på lørdag.

– Det er helt i orden. Jeg har syklet styrkeprøven og er ferdig med den, sier Jølsgard.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.