Sykdomshistorikk om flere beboere lå åpent i en tilhenger

Nina Rogneslien fant flere kasser med personsensitiv informasjon liggende helt åpent ute i en tilhenger på Støren. Rådmannen i Midtre Gauldal legger seg langflat.

Nina Rogneslien

Nina Rogneslien, som er leder i Midtre Gauldal Mental Helse, kom tilfeldigvis over flere ulike dokumenter med sykdomshistorikk til ulike beboere. Alt dette lå slengt oppi en tilhenger, rett utenfor noen omsorgsboliger på Støren.

Foto: Stein Lorentzen / NRK

Nina Rogneslien, leder i Mental Helse i Midtre Gauldal, kom tilfeldigvis over personsensitiv informasjon fra omsorgsboliger på Støren.

I forbindelse med at kommunen skal renovere bygget, observerte Rogneslien at det lå flere kasser med permer helt åpent i en tilhenger ute på plassen – sammen med gamle rullatorer og medisinskap.

Fant kasser med sykdomshistorikk

Sensitiv informasjon

Rogneslien tok bilde av permene hun fant i tilhengeren.

Foto: Privat

Disse permene inneholdt masse informasjon om beboerne.

– Jeg begynte å bla i permene. Der fant jeg både navn og personnummer på veldig mange brukere, samt navn på pårørende, sier Rogneslien.

– Dessuten var det også informasjon om beboernes epikriser, medisinbruk og ulike legepapirer. Jeg tok med meg noe av det hjem.

Sensitiv personinformasjon

Brukerinformasjon lå åpent tilgjengelig i en tilhenger.

Foto: Privat

Rogneslien forteller at hengeren har stått ute i lengre tid, før hun tilfeldigvis bestemte seg for å se hva som var oppi hengeren.

Informasjonen hun fant var ikke særlig gammel – men fra 2016 og 2015.

– Jeg visste jo ikke helt hva jeg skulle gjøre, men det er skremmende at slik sensitiv informasjon bare kan ligge og flyte sånn. Kommunen flytter brukerne, men papirene ligger igjen. Hvem har ansvaret for dette, spør Rogneslien.

Rådmannen beklager

Dette er helt og holdent mitt ansvar, sier rådmannen i Midtre Gauldal, Knut Dukane.

Nina Rogeslien

Det var her, utenfor omsorgsboligene, at Rogneslien oppdaget tilhengeren som var fylt opp med dokumenter og annet utstyr.

Foto: Stein Lorentzen / NRK

Han legger seg langflat på vegne av kommunen når Rogneslien og NRK konfronterer ham med saken.

– Det er helt åpenbart at dette er informasjon som ikke er offentlig. Det skulle ikke ha ligget der, men vært nedlåst – slik at bare rette vedkommende skal kunne bruke denne informasjonen, innrømmer rådmannen.

– Det var godt du ble varslet?

– Ja, det var det. Ikke noen tvil om det.

Rådmannen lover å rydde opp og få sikret alle dokumenter det er snakk om, så snart som mulig.

Lover å skjerpe rutinene

– Vi i kommunen må skjerpe våre rutiner på hvordan vi behandler personsensitiv informasjon. Nå skal jeg finne ut hva som har skjedd, hvordan dette kunne skje – og deretter sørge for at noe tilsvarende ikke skal skje igjen, sier rådmann i Midtre Gauldal, Knut Dukane.

Rådmann i Midtre-Gauldal, Knut Dukane, beklager

– Det er helt åpenbart at dette er informasjon som ikke er offentlig. Det skulle ikke ligget der. Informasjonen skulle ha vært nedlåst, sier rådmannen i Midtre Gauldal, Knut Dukane.

Foto: Stein Lorentzen / NRK