Hopp til innhold

Trondheims-gründere med sunn fastfood

Fitnessparet var lei av at restauranter hadde usunn mat, og startet sin egen med tilbud om sunn «fastfood». Professor tror suksessen vil være alt annet enn «fast».

Makro restaurant

I buffeten hos «Makro buffet og restaurant» finnes alt fra laks, kyllingfilet og egg, til ris, salat og sauser. – Én av grunnene til at vi valgte å ha buffet, er fordi folk skal spise seg mette på helsebringende mat uten at det er dyrt, sier Thomas Thoresen (29), som åpnet restaurant med samboer May-Britt Fløan (27).

Foto: Kirsti Kringstad / NRK

May-Britt Fløan Øie og Thomas Thoresen har åpnet «fastfood»-restaurant med sunn mat i Trondheim. Foreløpig er det få restauranter av samme slag i Norge, men stadig flere vil dukke opp fremover, spår eksperter.

– Vi er ikke de første i Norge som har hatt ideen om denne typen restaurant. Men få tør å ta ideen videre, mener Øie.

Makro restaurant

Makro buffet og restaurant er inspirert av amerikanske kjeder som har gjort suksess med sunn mat.

Foto: Kirsti Kringstad / NRK

Runar Døving

Professor Runar Døving har forsket på blant annet norsk mat og kultur. Han tror det er lenge til gründere kan gjøre det stort på sunn fastfood.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

– Synd på gründerne

Professor ved Høyskolen Kristiania, Runar Døving, tror slike restauranter er noe vi vil se mer og mer av fremover:

– Men jeg synes synd på gründerne. Nordmenn flest bruker restaurantbesøk som belønning.

Nordmenn spiser sjelden ute, og da skal gjerne voksne drikke alkohol og barna spise pølse og is.

Professoren påpeker at kontrasten er stor til USA.

– Særlig i California er det ekstremt mye sunnhet i restaurantbransjen – de har lyktes med dette. Det vil trolig ta 30 år før nordmenns restaurantvaner endres. Men jeg har bomma før. Jeg trodde aldri sushi skulle ta av i Norge så kjapt som det gjorde, sier Døving.

Makro restaurant

Allerede etter tre uker i drift ser der lovende ut for at samboerparet skal få Makro buffet og restaurant til å gå rundt. Her med sønnen Varg.

Foto: Kirsti Kringstad / NRK

Sunnere valg

Samboerparet har brukt alle sparepenger på spisestedet, etter flere års planlegging. Inspirasjonen er hentet fra nettopp USA.

De synes det er skummelt at mange nordmenn lider av overvekt og fedme, og tror det er blitt slik blant annet fordi usunn mat er mest tilgjengelig.

Begge er utdannet personlig trener, og er over gjennomsnittet opptatt av kosthold. De har bakgrunn fra fitnessmiljøet, og vil drepe myten om at alle fitnessinteresserte slanker seg:

– Vi slet med å finne restauranter hvor vi kunne spise oss mette. Vi gikk alltid sultne fra restauranter, ler Øie.

Samboerparet vil bidra til at mannen i gata tar sunnere valg:

– Vi vil at folk skal forstå at sunn mat kan være godt, selv uten tilsatt sukker og usunt fett, sier Thoresen.

Makro restaurant

– Vi vil vise folk at sunn mat er mer enn brokkoli og torsk, sier Thomas Thoresen.

Foto: Kirsti Kringstad / NRK

– Dere tilbyr veiing av måltider. Bidrar det til kroppspress?

– Vi oppfordrer ingen til å veie maten, men tilbyr det til dem som av helsemessige årsaker slanker seg, eller folk som allerede går på diett, sier Thoresen.

Trenger flere

– Det er positivt at det satses på sunne restauranter. Dette er det mye av i utlandet, og for lite av det i Norge, sier klinisk ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius.

Klinisk ernæringsfysiolog Tone Drilen tror det er marked for dette også i Norge:

– Nordmenn er svært opptatte av å spise næringsrik mat uten tilsetningsstoffer. Mitt inntrykk er at det åpnes stadig flere spisesteder av dette slaget, eksempelvis sushirestauranter og vegetarresturanter.

Samtidig frykter Drilen kostholdshysteri:

– Det skal gå an å kose seg på restaurant uten at det nødvendigvis er kjernesunt.