May-Britt Fløan Øie og Thomas Thoresen har åpnet «fastfood»-restaurant med sunn mat i Trondheim. Foreløpig er det få restauranter av samme slag i Norge, men stadig flere vil dukke opp fremover, spår eksperter.
– Vi er ikke de første i Norge som har hatt ideen om denne typen restaurant. Men få tør å ta ideen videre, mener Øie.
– Synd på gründerne
Professor ved Høyskolen Kristiania, Runar Døving, tror slike restauranter er noe vi vil se mer og mer av fremover:
– Men jeg synes synd på gründerne. Nordmenn flest bruker restaurantbesøk som belønning.
Nordmenn spiser sjelden ute, og da skal gjerne voksne drikke alkohol og barna spise pølse og is.
Professoren påpeker at kontrasten er stor til USA.
– Særlig i California er det ekstremt mye sunnhet i restaurantbransjen – de har lyktes med dette. Det vil trolig ta 30 år før nordmenns restaurantvaner endres. Men jeg har bomma før. Jeg trodde aldri sushi skulle ta av i Norge så kjapt som det gjorde, sier Døving.
Sunnere valg
Samboerparet har brukt alle sparepenger på spisestedet, etter flere års planlegging. Inspirasjonen er hentet fra nettopp USA.
De synes det er skummelt at mange nordmenn lider av overvekt og fedme, og tror det er blitt slik blant annet fordi usunn mat er mest tilgjengelig.
Begge er utdannet personlig trener, og er over gjennomsnittet opptatt av kosthold. De har bakgrunn fra fitnessmiljøet, og vil drepe myten om at alle fitnessinteresserte slanker seg:
– Vi slet med å finne restauranter hvor vi kunne spise oss mette. Vi gikk alltid sultne fra restauranter, ler Øie.
Samboerparet vil bidra til at mannen i gata tar sunnere valg:
– Vi vil at folk skal forstå at sunn mat kan være godt, selv uten tilsatt sukker og usunt fett, sier Thoresen.
– Dere tilbyr veiing av måltider. Bidrar det til kroppspress?
– Vi oppfordrer ingen til å veie maten, men tilbyr det til dem som av helsemessige årsaker slanker seg, eller folk som allerede går på diett, sier Thoresen.
Trenger flere
– Det er positivt at det satses på sunne restauranter. Dette er det mye av i utlandet, og for lite av det i Norge, sier klinisk ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius.
Klinisk ernæringsfysiolog Tone Drilen tror det er marked for dette også i Norge:
– Nordmenn er svært opptatte av å spise næringsrik mat uten tilsetningsstoffer. Mitt inntrykk er at det åpnes stadig flere spisesteder av dette slaget, eksempelvis sushirestauranter og vegetarresturanter.
Samtidig frykter Drilen kostholdshysteri:
– Det skal gå an å kose seg på restaurant uten at det nødvendigvis er kjernesunt.