Det viser en landsomfattende «Ungkost»-undersøkelse som ble presentert tirsdag morgen. Den ble gjennomført av avdeling for ernæringsvitenskap ved Universitetet i Oslo blant 4.- og 8.-klassinger.
Undersøkelsen viser at 9- og 13-åringer får i seg mer sukker enn anbefalt:
Sukker i kosten bidrar med 12 prosent av barnas energiinntak, to prosentpoeng over Helsedirektoratets anbefaling på 10 prosent. Det er en likevel en nedgang fra tidligere år:
- 2016: tilsatt sukker i kosten bidrar med 12 prosent av barnas energiinntak
- 2000: tilsatt sukker bidrar med 17,3 prosent av energiinntaket
– Vi har mer å strekke oss etter
Nedgangen skyldes primært kutt i inntak av sukkerholdig saft og brus. Direktør i Folkehelseinstituttet Camilla Stoltenberg er glad for at sukkerinntaket har gått ned:
– Her har det skjedd endringer, og det har vært mer oppmerksomhet på dette etter at vi nådde en topp i 2000. Men vi har fortsatt mer å strekke oss etter når det gjelder inntaket av tilsatt sukker, sier Stoltenberg til NRK.
Det er første gang på 16 år at det nå finnes nye og omfattende forskningsresultat på norske 9- og 13-åringers kostholdsvaner.
- Les også:
Anbefaler 500 gram grønnsaker, men ...
Ifølge undersøkelsen er kostholdet blant 9- og 13-åringer i stor grad i tråd med anbefalingene.
Men det er fremdeles utfordringer knyttet til at barn får i seg for mye sukker og mettet fett, mens inntaket av frukt og grønnsaker og fisk er fortsatt under det anbefalte.
Det gjennomsnittlige inntaket av grønnsaker og frukt var 196 gram per dag blant 4.-klassingene og 187 gram blant 8.-klassingene. Myndighetene anbefaler at det daglige inntaket bør ligge litt under 500 gram daglig.
Også det gjennomsnittlige daglige inntaket av fisk var lavt, med 24 gram per dag i begge alderstrinn.
Ifølge anbefalingene bør andelen energi fra mettet fett i kostholdet ikke overstige maksgrensen på ti prosent. Gjennomsnittet for dagens 9- og 13-åringer er på 13 prosent. De viktigste kildene til inntak av mettet fett er kjøtt - og meieriprodukter.
- Les også:
Ikke en nøyaktig gjenspeiling av befolkningen
Inntaket av vitaminer og mineraler er stort sett i samsvar med anbefalingene, med unntak av vitamin D og jern.
Utvalget til undersøkelsen Ungkost3 er ikke en nøyaktig gjenspeiling av befolkningen. Det er blant annet en høyere andel med jenter og foreldre som har høy utdannelse. Sårbare grupper er underrepresentert.
Ungkost-undersøkelsen er den eneste nasjonale kartleggingen av barn og unges kosthold og kostholdsvaner i Norge.
Formålet er å følge utviklingen av barns kosthold over tid. De to forrige undersøkelsene ble gjort i henholdsvis 1993 og 2000.
- Les også: