Tjente halv milliard på kraftfond

Kraftfondet til Trondheim kommune tjente en halv milliard kroner i fjor. Av dette hentet kommunen ut 200 millioner kroner til bykassa.

 

Fondet ble til etter at kommunen solgte Trondheim Energiverk, men varaordfører Knut Fagerbakke fra SV mener fortsatt det ville vært mer lønnsomt å beholde e-verket.

- Det var en gigantisk tabbe. Det viser seg i ettertid at verdistigningen hadde vært én milliard per år, sier Fagerbakke.

Penger i kassa

Pengene tikket inn til Trondheim kommunes kraftfond i fjor. 500 millioner kroner på ett år tilsvarer en og en halv million for hver dag som gikk.

 Men Fagerbakke mener fortsatt at det var en stor feiltakelse av kommunen å selge Trondheim Energiverk, for å satse på et aksjefond. I fjor tjente nemlig e-verket 650 millioner kroner før skatt.

 - Det er klart at det hadde vært en bedre garanti for penger til tjenestetilbudet til  Trondheims innbyggere enn det kraftfondet vil gi på sikt, sier Fagerbakke.

Stoler på fondsforvalterne

Nina Wikan fra Høyre var blant de som stemte for å satse på et aksjefond. Hun er fornøyd med avkastninga fra fondet, og mener det VAR riktig å selge e-verket:

- Det er et vedtak jeg står ved helt og fullt. Jeg er fortsatt av den overbevisning at det var en god beslutning, sier Wikan.

Wikan tror kommunen vil fortsette å tjene gode penger på kraftfondet i årene som kommer:

 -  Jeg tror våre fondsforvaltere vil gjøre en god jobb i årene som kommer, sier hun til NRK Trøndelag.

Siste fra Trøndelag

Midtnytt tirsdag med Elisabeth Strand Mølster

Midtnytt tirsdag med Elisabeth Strand Mølster