NRK Meny

Viste fram Lego-versjon av Samfundet

Noen av landets største Lego-entusiaster stiller i helga ut sine kreasjoner i Trondheim.

Små og store Lego-entusiaster deltok på mønstringa "På kloss hold" i Trondheim.

Studentersamfunnet i Trondheim var blant de mange byggene som ble stilt ut i Lego-versjon på utstillinga På kloss hold i Trondheim.

Jørgen Pettersen
Anne Heidi Røstad
Videojournalist
Bård Nome

Bårde Nome bygger Lego for å koble av og lade batteriene i en ellers travel hverdag.

Foto: Anne Heidi Røstad / NRK

– Lego er en hobby, det er dyrt, det er meningsløst og det tar veldig mye tid!, sier Bård Nome.

Han er én av rundt 70 Lego-entusiaster som i helga stiller ut byggverkene sine på utstillinga På Kloss Hold i Trondheim. Nome har kommet helt fra Sandefjord for å vise fram togene han har bygd. For han har de danske byggeklossene blitt en besettelse.

– Jeg har vært Lego-fan siden jeg var bitte liten. Jeg hadde en periode i ungdomstida hvor jeg ikke bygde noe særlig, men fra 2001 har det blitt mye bygging, sier han.

Han har blant annet tatt med et regnbuefarga tog.

– Selve toget tok ikke så lang tid å bygge, men det tar litt tid å samle brikker. Spesielt om det er mange spesielle brikker som trengs, sier Nome

Gå til forsiden

På Kloss hold i Trondheim

Lego-by vist fram under På Kloss Hold

På Kloss hold i Trondheim

10 bilder

Under utstillinga På kloss hold i Trondheim viste Lego-entusiaster fram sine byggverk til nysgjerrige. 70 utstillere fra sju-åtte land hadde tatt turen til Trondheim for å stille ut legoen sin.

  Rom på rom med klosser

  Ameya og Odd Benestad

  Ameya og Odd Benestad var blant de nesten 2000 som tok turen innom utstillinga lørdag. De liker godt å bygge Lego sammen.

  Foto: Anne Heidi Røstad / NRK

  Og Lego er tydeligvis ikke bare for entusiastene. For i lokalene til Charlottenlund videregående skole er rom på rom fylt opp av ivrige barn og voksne som går rundt og ser på byggverkene.

  Studentersamfundet i Trondheim er representert, det er romskip fra Star Wars-universet, det er tog, båter, lastebiler og romraketter. En av utstillerne har til og med bygd en kopi av Amalienborg slott i København.

  – Vi er her fordi pappa ville dra hit, sier Ameya Benestad. Hun og pappa Odd Benestad har vært rundt og kikka på det som stilles ut.

  – Det var litt gøy da, sier hun og viser med fingrene hvor gøy det var.

  – Barn! Ikke rør!

  Det er Brikkelauget som arrangerer utstillinga. Foreninga for voksne Lego-entusiaster har 300 medlemmer i hele landet. De fleste er menn, men det finnes også noen damer blant dem.

  Anne Jorunn Midtkil

  Anne Jorunn Midtkil sier voksne Lego-entusiaster har litt større budsjetter til kjøp av Lego enn barn har. Derfor blir det fort mange klosser når man er av det ivrige slaget.

  Foto: Anne Heidi Røstad / NRK

  Anne Jorunn Midtkil liker å bygge hus, parker og scenarioer hun synes er artige. I forbindelse med Kirkemøtet sa ja til homofilt ekteskap i kirka bygde hun ei kirke med to bruder utenfor.

  – Lego er veldig annerledes enn andre kreative ting. Du har de brikkene du har så da må du tenke ut nye ideer og nye måter for å få til det du har tenkt i hodet ditt. Det er ganske utfordrende og veldig artig!

  Hjemme har hun et eget rom hvor hun kan boltre seg i klosser. Der er det adgang forbudt for barn.

  – Åh nei, barn skal ikke borti Legoen min!, sier hun fullt klar over at det er ei hårfin grense mellom lidenskap og galskap.

  Båter utstilt På kloss hold

  Ifølge lego-byggerne er det bare fantasien og tilgangen til klosser som setter grenser for hva som kan bygges i Lego.

  Foto: Anne Heidi Røstad / NRK

  Video fra Trøndelag

  19. mai er det 100 år siden Rosenborg Ballklub så dagens lys. NRK og RBK inviterer til folkefest på Lerkendal og NRK2 fredag 19.mai.
  Ingen hever et øyebryn hvis du kommer inn på nærbutikken bærende på en bildel eller to etter å ha kjørt på Nerskogveien.
  Bjørnen ble felt fra helikopter mandag formiddag.