Hopp til innhold

Viste fram Lego-versjon av Samfundet

Noen av landets største Lego-entusiaster stiller i helga ut sine kreasjoner i Trondheim.

Små og store Lego-entusiaster deltok på mønstringa "På kloss hold" i Trondheim.

Studentersamfunnet i Trondheim var blant de mange byggene som ble stilt ut i Lego-versjon på utstillinga På kloss hold i Trondheim.

Bård Nome

Bårde Nome bygger Lego for å koble av og lade batteriene i en ellers travel hverdag.

Foto: Anne Heidi Røstad / NRK

– Lego er en hobby, det er dyrt, det er meningsløst og det tar veldig mye tid!, sier Bård Nome.

Han er én av rundt 70 Lego-entusiaster som i helga stiller ut byggverkene sine på utstillinga På Kloss Hold i Trondheim. Nome har kommet helt fra Sandefjord for å vise fram togene han har bygd. For han har de danske byggeklossene blitt en besettelse.

– Jeg har vært Lego-fan siden jeg var bitte liten. Jeg hadde en periode i ungdomstida hvor jeg ikke bygde noe særlig, men fra 2001 har det blitt mye bygging, sier han.

Han har blant annet tatt med et regnbuefarga tog.

– Selve toget tok ikke så lang tid å bygge, men det tar litt tid å samle brikker. Spesielt om det er mange spesielle brikker som trengs, sier Nome

Lego-by vist fram under På Kloss Hold

Under utstillinga På kloss hold i Trondheim viste Lego-entusiaster fram sine byggverk til nysgjerrige. 70 utstillere fra sju-åtte land hadde tatt turen til Trondheim for å stille ut legoen sin.

Foto: Anne Heidi Røstad / NRK

Rom på rom med klosser

Ameya og Odd Benestad

Ameya og Odd Benestad var blant de nesten 2000 som tok turen innom utstillinga lørdag. De liker godt å bygge Lego sammen.

Foto: Anne Heidi Røstad / NRK

Og Lego er tydeligvis ikke bare for entusiastene. For i lokalene til Charlottenlund videregående skole er rom på rom fylt opp av ivrige barn og voksne som går rundt og ser på byggverkene.

Studentersamfundet i Trondheim er representert, det er romskip fra Star Wars-universet, det er tog, båter, lastebiler og romraketter. En av utstillerne har til og med bygd en kopi av Amalienborg slott i København.

– Vi er her fordi pappa ville dra hit, sier Ameya Benestad. Hun og pappa Odd Benestad har vært rundt og kikka på det som stilles ut.

– Det var litt gøy da, sier hun og viser med fingrene hvor gøy det var.

– Barn! Ikke rør!

Det er Brikkelauget som arrangerer utstillinga. Foreninga for voksne Lego-entusiaster har 300 medlemmer i hele landet. De fleste er menn, men det finnes også noen damer blant dem.

Anne Jorunn Midtkil

Anne Jorunn Midtkil sier voksne Lego-entusiaster har litt større budsjetter til kjøp av Lego enn barn har. Derfor blir det fort mange klosser når man er av det ivrige slaget.

Foto: Anne Heidi Røstad / NRK

Anne Jorunn Midtkil liker å bygge hus, parker og scenarioer hun synes er artige. I forbindelse med Kirkemøtet sa ja til homofilt ekteskap i kirka bygde hun ei kirke med to bruder utenfor.

– Lego er veldig annerledes enn andre kreative ting. Du har de brikkene du har så da må du tenke ut nye ideer og nye måter for å få til det du har tenkt i hodet ditt. Det er ganske utfordrende og veldig artig!

Hjemme har hun et eget rom hvor hun kan boltre seg i klosser. Der er det adgang forbudt for barn.

– Åh nei, barn skal ikke borti Legoen min!, sier hun fullt klar over at det er ei hårfin grense mellom lidenskap og galskap.

Båter utstilt På kloss hold

Ifølge lego-byggerne er det bare fantasien og tilgangen til klosser som setter grenser for hva som kan bygges i Lego.

Foto: Anne Heidi Røstad / NRK