NRK Meny
Normal

Lego mer voldelig

Leketøyskrig har gjort Lego mer voldelig. – Konflikt er en del av barns utvikling, sier talsmann for Lego.

US Poland Toys

LEGO MER VOLDELIG: Ifølge forsker er Legos produkter ikke lenger så uskyldige som de var.

Foto: Jeff Chiu / Ap

Et våpenkappløp mellom leketøysprodusenter har ført til at Legos produkter blir stadig mer voldelige, mener forskere på New Zealand.

– Legos produkter er ikke så uskyldige som de engang var, sier Christoph Bartneck, som har ledet arbeidet med en studie fra University of Canterbury. Han mener volden nå gjør mer enn å berike leken.

Mere krig

Sammen med forskergruppen han leder påpeker han at barns lek er blitt mer brutal og at det er flere våpen blant Lego-brikkene og flere krigslignende scenarioer i settene fra den danske leketøysgiganten.

Ifølge studien er det snakk om en tydelig, eksponentiell vekst i volden.

Lego har produsert sine brikker siden 1949, men det tok nesten 30 år før de første våpnene dukket opp; I et slottsbyggesett fra 1978 fulgte det med sverd, økser og lanser. I dag inneholder 30 prosent av settene våpen.

Lego Batman: The videogame

LENGE UTEN VÅPEN: Lego har produsert brikker siden 1949, men det tok nesten 30 år før det første våpenet dukket opp. I dag inneholder 30 prosent av settene våpen.

Foto: Travellers Tales/Warner Bros.

– Konflikt er en del av barns utvikling

Forskerne sier utviklingen blant de danske byggeklossene gjenspeiler en bredere utvikling innenfor underholdning for barn. De mener det pågår et metaforisk våpenkappløp for å
fange barnas oppmerksomhet med nye og spennende produkter.

Lego-talsmann Troy Taylor sier selskapets produkter viser et bredt omfang av lekeaktiviteter, som konstruksjon, fantasi og konflikt.

– I likhet med andre former for spill og lek, er konflikt en del av et barns utvikling. Vi forsøker å bruke humor der vi kan ettersom det bidrar til å dempe konfliktnivået, sier han.