NRK Meny
Normal

Lego mer voldelig

Leketøyskrig har gjort Lego mer voldelig. – Konflikt er en del av barns utvikling, sier talsmann for Lego.

US Poland Toys

LEGO MER VOLDELIG: Ifølge forsker er Legos produkter ikke lenger så uskyldige som de var.

Foto: Jeff Chiu / Ap

Et våpenkappløp mellom leketøysprodusenter har ført til at Legos produkter blir stadig mer voldelige, mener forskere på New Zealand.

– Legos produkter er ikke så uskyldige som de engang var, sier Christoph Bartneck, som har ledet arbeidet med en studie fra University of Canterbury. Han mener volden nå gjør mer enn å berike leken.

Mere krig

Sammen med forskergruppen han leder påpeker han at barns lek er blitt mer brutal og at det er flere våpen blant Lego-brikkene og flere krigslignende scenarioer i settene fra den danske leketøysgiganten.

Ifølge studien er det snakk om en tydelig, eksponentiell vekst i volden.

Lego har produsert sine brikker siden 1949, men det tok nesten 30 år før de første våpnene dukket opp; I et slottsbyggesett fra 1978 fulgte det med sverd, økser og lanser. I dag inneholder 30 prosent av settene våpen.

Lego Batman: The videogame

LENGE UTEN VÅPEN: Lego har produsert brikker siden 1949, men det tok nesten 30 år før det første våpenet dukket opp. I dag inneholder 30 prosent av settene våpen.

Foto: Travellers Tales/Warner Bros.

– Konflikt er en del av barns utvikling

Forskerne sier utviklingen blant de danske byggeklossene gjenspeiler en bredere utvikling innenfor underholdning for barn. De mener det pågår et metaforisk våpenkappløp for å
fange barnas oppmerksomhet med nye og spennende produkter.

Lego-talsmann Troy Taylor sier selskapets produkter viser et bredt omfang av lekeaktiviteter, som konstruksjon, fantasi og konflikt.

– I likhet med andre former for spill og lek, er konflikt en del av et barns utvikling. Vi forsøker å bruke humor der vi kan ettersom det bidrar til å dempe konfliktnivået, sier han.

Kulturstrøm

 • Den vanskelege skrivinga

  Han brukte éi veke på førsteutkastet. Så brukte han fem år på å skrive det om til ein roman. Høyr forfattar Jan Kristoffer Dale i Sommer i P2.

  - De kalte oss for «griser», «feite svin» og «fleskeberg». De kalte oss for mye mer. Nå spør folk meg om jeg kan fortelle. I Sommer i P2 forteller forfatter Jan Kristoffer Dale om opplevelsene i oppveksten som har formet ham, om forfattere som har inspirert ham - og om sin egen skriving.
 • Borats «Who is America» provoserer

  Sacha Baron Cohen – også kjent som Borat – er tilbake med satireshowet «Who is America». Flere republikanske politikere føler seg snytt etter å ha blitt intervjuet av komikeren i en fiktiv rolle, om hvorvidt barn skal ha rett til å bære våpen. En av dem er Joe Wilson, som sitter i Kongressen for staten South Carolina. Han må stå for å ha uttalt følgende: – En treårig kan ikke forsvare seg selv mot et angrep ved å kaste et Hello Kitty-penal mot angriperen. Grunnlovens fedre satte ingen aldersgrense på loven. Se saken på Danmark Radios nettsider.

  Who is America satireshowet til Sacha Baron Cohen
  Foto: HBO
 • Vokalisten forlét Kvelertak

  Erlend Hjelvik sluttar i Kvelertak. På Facebook-sida til bandet skriv vokalisten at måla og motivasjonen til bandet har bevega seg i ulike retningar. Fansen reagerer i hopetal i kommentarfeltet under posten. Kvelertak vil halde fram utan Hjelvik, og dei fire annonserte festivaldatoane til bandet i sommar blir gjennomført med gjestevokalistar, melder VG.

  Kvelertak på Slottsfjell 2013
  Foto: Kim Erlandsen / NRK P3