Hopp til innhold

Utfordret Solberg på ny om høyreekstremisme: – Nå er vi ferdige med den diskusjonen

Erna Solberg sier seg ferdig med debatten om hvem som skal ta mest ansvar for å stå opp mot høyreekstremisme.

Erna Solberg (H) og Jonas Gahr Støre (Ap) diskuterer rettferdighet under Vestkantmøtet 2021

MØTES: På Vestfrontmøtet i forbindelse med Olavsfestdagene i Trondheim skal Erna Solberg og Jonas Gahr Støre møtes for å diskutere rettferdighet. (Sendingen produseres av Olavsfest 2021)

– Han mener alle har et ansvar, og det er akkurat det samme som jeg sier. Nå har jeg egentlig tenkt å si at vi er ferdig med dette, jeg syns det var et fint sluttpunkt her.

Det sier Erna Solberg til NRK etter at møtet i Trondheim var ferdig.

Samtalen som i utgangspunktet skulle handle om rettferdighet, kom også inn på temaet om hvem som må ta ansvar for å bekjempe høyreekstremisme.

– Nå er du selektiv på hva jeg har sagt

Hun har sagt at jeg slår henne i hartkorn med høyreekstreme. Det har jeg aldri gjort. Ledere og medlemmer av Høyre er ikke der.

Det sa Jonas Gahr Støre da han møtte Erna Solberg. Å slå i hartkorn betyr å sette ulike ting i samme bås.

Støre sitt utsagn ble slått tilbake fra Solberg.

– Nå er du selektiv på hva jeg har sagt. Jeg sa til programlederen på Dagsnytt 18 at jeg ikke vil la meg bli slått i hartkorn, jeg sa aldri at du hadde gjort det. Tvert imot, så har jeg sagt til alle aviser at jeg ikke opplevde ditt angrep som et angrep på at vi var der, sa Solberg.

Sier seg ferdig med debatten

Det var Støre som startet debatten da han under et 22. juli-arrangement på Utøya sa at høyresiden har et særlig ansvar for et oppgjør med høyreekstreme

Flere politikere på høyresiden mener dette er med å legge skyld på dem som politikere, og Solberg betviler Støres påstand om at høyreekstreme hører mer på folk på høyresiden enn på venstresiden.

– Er det sånn at vi har større innflytelse på tankegodset til høyreekstreme? Jeg mener at vi ikke har det. Jeg mener at hele grunnlaget i Høyres politikk står for en del av de verdiene som de udemokratiske kreftene hater sterkest av alle.

Støre sa fra scenen at han håper Solberg og andre politiske ledere vil stå opp mot høyreekstreme. Han berømmet også Unge Høyre for å si at de ønsker å være mer tydelig.

– De som har skjønt det er ungdomspolitikerne. De ser ikke noe pekefinger, men de eldre politikerne driver med det.

-

Erna Solberg (H) og Jonas Gahr Støre (Ap) diskuterer rettferdighet under Vestkantmøtet 2021

DISKUTERT RETTFERDIGHET: Det er temaet for årets Olavsfest i Trondheim. Men det ble også tid til å diskutere politiske temaer som formuesskatt.

Foto: Morten Andersen / NRK

Sier de tar ansvar

– Jeg opplever at deler av ledelsen på høyresiden kan si klarere i fra. Mot konspirasjonsteorier og grove utsagn. Det er overhodet ikke for å tillegge de meninger til dem, men jeg tror at de kan bli mer hørt.

Støre mener også at kristne ledere må ta ansvar for hvordan de lærer bort det som står i bibelen og andre hellige skrifter, siden høyreekstreme har brukt skriftene for å rettferdiggjøre sitt syn.

Erna Solberg var tydelig på at hun mener hennes parti og regjeringen tar et ansvar. Hun mener også Støre tillegger henne og partiet meninger de ikke har.

Jeg har sagt at vi alle har et ansvar og at vi alle må jobbe med dette. Jeg synes du sier at vi har sagt ting vi ikke har sagt.

Men hvorfor er det så vanskelig å si at ja vi har et særskilt ansvar, spør NRK etter debatten.

– For det at jeg mener alle har et ansvar, Regjeringen har et særskilt ansvar og det gjør vi, men jeg mener vi alle har et ansvar for dette, og så har jeg sagt at nå er vi ferdige med den diskusjonen. Vi gjorde et sluttpunkt på den debatten.

Diskuterte formuesskatt

De to partilederne fikk også tenning da de begynte å snakke om formuesskatten. Støre valgte å bruke sin egen formue da han snakket om temaet.

– Jeg mener det er rettferdig. Det er rettferdig at vi med høye inntekter og formuer betaler noe mer i skatt, sa han.

Solberg sier de ikke er imot at rike skal betale skatt, men at formuesskatten favoriserer utenlandsk eierskap da det kun er norske eiere som må betale skatten.

– Det er urimelig. Og det bryter ned limet i samfunnet vårt hvis vi hele tida skal honorere utlendinger for å eie, sa Solberg.

Statsminister Erna Solberg under Trøndelag Høyres valgkampåpning i Trondheim.

MED TRØNDELAG HØYRE: Statsminister Erna Solberg under Trøndelag Høyres valgkampåpning i Trondheim.

Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Driver valgkamp

På valgkampturneen i Trøndelag har de blant annet snakket om utbyggingen av NTNU, bedre kår for norske bønder, besøkte oppdrettsnæringen og mye mer.

Tidligere fredag besøkt Erna Solberg blant annet Britannia Hotel for å få en orientering om Europeisk matregion 2022

Leder i Arbeiderpartiet Jonas Gahr Støre på Matfestival i Trondheim under Arbeiderpartiet sin valgkampturne i Trøndelag.

VALGKAMPEN I GANG: Jonas Gahr Støre har vært i Trøndelag den siste tiden for å drive valgkamp.

Foto: Beate Oma Dahle / NTB