Hopp til innhold

Oppretter tilsyn mot to leger etter bruk av antipsykotika

Legene i Namsos stanset ikke bruken av antipsykotika, selv om to kvinner med demens fikk skjev rygg på sykehjemmet.

Kone B

SÅ SLIK UT: Etter fem måneder på sykehjemmet så kvinnen i 60–årene slik ut. Tablettbruken fortsatt i fem måneder til.

Foto: Privat

– Vi har opprettet tilsyn mot to leger. Det ble riktig når vi fikk sett saken og journalene.

Det sier tilsynskoordinator Ida Brenne Østhus hos Statsforvalteren.

Tre kvinner med demens fikk alvorlige bivirkninger av tabletter som ble gitt på Namsos helsehus i Trøndelag.

NRK har tidligere fortalt at Statsforvalteren har åpnet tilsyn mot Namsos kommune, etter bekymringsmeldinger fra tre ektemenn.

Nå vil Statsforvalteren se nærmere på hvordan to av legene fulgte opp bruken av antipsykotika.

Bruken av slike tabletter er svært restriktiv. De skal kun brukes for å roe ned pasienter med Alzheimer om de har alvorlig uro eller psykoser og er til fare for seg selv eller andre.

Alt annet skal være prøvd først. Det står i nasjonale retningslinjer.

De tre ektemennene mener det ikke var grunnlag for å gi antipsykotika. De sier alle at konene deres har fått det mye bedre uten slike tabletter.

På vei fra Namsos helsehus

Talsperson for tre ektemenn, Helge Foosnæs på vei ut fra Namsos helsehus sammen med kona Bente. Han oppdaget selv hvilke tabletter kona fikk.

Foto: Rita Kleven

Gransker tablettbruken

Det var til sammen fire leger som skrev ut Risperdal og andre typer antipsykotika til de tre kvinnene på Namsos helsehus i 2021 og 2022.

Ingen av legene har overfor NRK ønsket å kommentere enkeltpasienter.

De to legene er nå bedt om å svare på flere spørsmål om hva som lå til grunn for bruken av tablettene og hvilke observasjoner som ble gjort underveis av pasientene.

Vi ønsker i utgangspunktet å se hendelser i systemperspektiv, men når det gjelder rekvirering av legemidler er det også et eget ansvar for legen, sier saksbehandler Ida Brenne Østhus.

Ida Brenne Østhus er tilsynskoordinator hos Statsforvalteren i Trøndelag.

Tilsynskoordinator Ida Brenne Østhus hos Statsforvalteren i Trøndelag er i gang med tilsyn av to leger. Bruken av tabletter som ble gitt til tre kvinner med demens blir gransket nærmere.

Foto: Jøte Toftaker / NRK

Langvarig bruk av tablettene

To av kvinnene utviklet raskt skjevhet i ryggen og fikk knekk i nakken. De klarte ikke å løfte hodet. De fikk begge en type antipsykotika som heter Risperdal.

Helge Foosnæs oppdaget selv at kona Bente fikk antipsykotika og fikk stanset bruken etter fire måneder i fjor. Hun hadde fått ukontrollerte bevegelser i ansiktet, blemmer, hudavskalling og tunga hovnet opp.

Han mener det ikke var noen som helst grunn for å gi antipsykotika.

– Det finnes ingen indikasjon for slik behandling, sier han.

De tre kvinnene på Namsos helsehus fikk antipsykotika i 4, 6 og 10 måneder på rad.

Studier har vist vedvarende bruk av denne typen legemiddel over tid på sykehjem i Norge, selv om bruken kun skal være kortvarig og opptil seks uker.

Det står i nasjonale råd og bekreftes av produsenten av legemiddelet.

Les også Demenssyke får tabletter når det er få ansatte på vakt

Illustrasjon, medisinrom St. Olavs, klarert med modell

Glad for at saken tas på alvor

En annen av ektemennene tok bilder og filmet det som skjedde med kona. Hun fikk tablettene i ti måneder på rad, og ble rett i ryggen da bruken stanset.

Det var en annen lege på sykehjemmet som grep inn og fikk stanset bruken.

Ektemannen sier han setter pris på at Statsforvalteren har åpnet tilsyn og tar saken på alvor.

– Jeg håper saken kan danne en presedens både for bruken av Risperdal og hvordan man håndterer avvik av opplysningsplikten til pårørende, sier han.

Han trodde demenssykdommen hadde eskalert, og visste ikke at skjev rygg er en vanlig bivirkning etter bruk av tablettene.

Etter at NRK fortalte om de tre kvinnene på Namsos helsehus, har mange pårørende over hele landet tatt kontakt og fortalt lignende historier.

Samme kvinne, fikk Risperdal

Dette er bilder av den samme kvinne. Bildene viser at hun ble rett i ryggen da bruken av Risperdal ble stanset av en annen lege på sykehjemmet.

Foto: Privat

Håper leger blir mer forsiktige

Ektemannen til den tredje kvinnen på Namsos helsehus tok kona med til nevrolog på sykehuset. Denne legen slo fast at den mest sannsynlige årsaken til knekken i nakken hennes var Risperdal.

Dosen på 1 milligram ble gitt morgen og kveld i seks måneder på rad.

Kona hans er fortsatt like skjev i ryggen sin, og må bruke smertestillende. Behandling med Botox har ikke nyttet.

NRK har fortalt at denne kvinnen i mange år selv jobbet nettopp for å redusere bruken av denne typen legemiddel på sykehjem i Trøndelag.

Ektemannen mener det er et sterkt signal når Statsforvalteren har valgt å opprette tilsyn mot to leger.

– Jeg håper leger rundt omkring i landet blir obs på dette, og følger forskrifter. Vi har sett på sykehjemmet hvordan bruken av tablettene har gått ut over kona mi, sier han.

Kona hans har fortsatt en nitti grader knekk i nakken. Hun har likevel fått det så bra som hun kan ha det på sykehjemmet i Namsos, uten bruk av tablettene, sier han.

Ei kvinne med skjev nakke og rygg går i en gang på sykehjemmet. Hun er i begynnelsen av 60-årene og har på seg sort bukse og hvit genser.

Dette er den tredje kvinnen på Namsos helsehus som fikk skjev rygg. Hun er fortsatt like skjev, selv om bruken av antipsykotika er stanset.

Foto: Privat

Det er ikke første gangen NRK forteller om alvorlige bivirkninger etter at denne typen legemiddel er gitt til mennesker med demens. I 2013 fortalte familien til den kjente hudlegen Ole Fyrand at de var rystet.

Også fagtidsskriftet Sykepleien skrev for noen år siden om samme type tabletter. Kvinnen som fikk antipsykotika var bare 52 år. Hun mistet språket og kunne ikke gå eller spise selv.

Les også Legen tiet om medisinen til kona: – Skuffet over ikke å bli informert

Privat