Hopp til innhold

Smilefjes over hele landet

Mattilsynet vurderer å innføre smilefjesordningen i hele landet.

Smilefjesordninga til Mattilsynet

Smilefjesordningen til Mattilsynet.

Foto: Mattilsynt/ANB

Smilefjesene viser hva slags resultat spisestedene har fått når Mattilsynet har hatt tilsyn.

Mattilsynet merker at smilefjes-kampanjen har fått spisestedene til å skjerpe seg når det gjelder mathygiene og renhold.

Vellykket pilot

Så langt er smilefjesprosjektet gjennomført i Trøndelag og Møre og Romsdal, men Helse- og Omsorgsdepartementet har nå bedt Mattilsynet utrede om ordningen bør innføres over hele landet.

– Pilotprosjektet har vært svært godt mottatt både av publikum og bransjen. Resultatene har vært stabilt gode og bransjen er blitt flink til å rette opp pålegg, sier prosjektleder i Mattilsynet, Bente Elisabeth Lind til NRK.

Dersom smilefjes-ordningen blir innført over hele landet, tror Lind at det vil bli en generell heving av nivået på spisestedene.

– Det vil bil en effekt, men vi vet ikke hvor stor, sier Lind.

Går fra sure fjes

Surt fjes fra Mattilsynet
Foto: NRK

Rundt 400 restauranter og kaféer i regionen har blitt sjekket av tilsynet, noe som gjør det lettere for kunden å vite om serveringstedet har stått på alle kontroller.

I en spørreundersøkelse svarer rundt 80 prosent av de spurte at de nå vil se etter smilefjesene, og at de vil gå et annet sted dersom det henger et surt fjes på døra.

– Spisestedene er veldig opptatt av at resultatene ligger på internett, sier Lind.

Bedrer kvaliteten

Målet med offentliggjøringen av tilsynsrapportene, er at kundene selv skal se hva som er undersøkt og hva resultatet av tilsynet ble. Resultatene viser at offentliggjøringen bidrar til å høyde hygienenivået ved spisestedene.

Levanger kro var blant de første spisestedene som ble kontrollert. Etter kort tid hadde det fått mange tilbakemeldinger på smilefjeset som hang på inngangsdøren.

– Det har ikke hengt her så veldig lenge, men likevel har vi fått mange positive tilbakemeldinger fra kundene, sier kokk på Levanger kro, Roger Myre.

Flere kokker NRK Trøndelag har vært i kontakt med, sier smilefjesordningen er med på å luke ut flere av de useriøse aktørene i markedet.

– Ordningen har ført til at vi blir godt mottatt når vi kommer på kontroll. Dessuten har vi fått bedre dialog med ledelsen i virksomhetene, sier Bente Elisabeth Lind til NRK.