Hopp til innhold

Slik forbereder du deg på ekstremværet

Ekstremværet «Hans» er ventet å treffe store deler av Sør-Norge mandag morgen. Her er noen råd og tips om hvordan du kan forberede deg.

Flom ved Frognerstranda Camping ved Årnes 2018

OVERSVØMT: I 2018 sto Frognerstranda Camping ved Årnes under vann på grunn av flom i Glomma. Uværet «Hans» kan gi den kraftigste nedbøren på Østlandet på 25 år.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Hydrolog i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) Trine Heggdal forteller at så høye nedbørsverdier ikke har blitt registrert over Østlandet tidligere.

– Vi har to døgn med opp mot 150 millimeter nedbør i utsatte områder. Det er ekstremt mye.

Trine Heggedal NVE

Hydrolog i NVE Trine Heggdal sier situasjonen ser veldig alvorlig ut.

Foto: Snorre Tønset

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) ser alvorlig på situasjonen. Han ber befolkningen å sikre sitt eget hus og å sørge for at biler og campingvogner ikke står nærme elver.

Hus og bygg

Sjekk kulverter, bekkeinntak og bekkeløp. Dersom det er mistanke om alvorlig erosjon i vassdrag, må kommunen varsles.

Frode Skogås i Røros brann- og redning ber folk renske opp i avløp slik at overflatevann kan renne unna. Han ber også folk om å ikke ha ting i kjelleren som kan bli ødelagt av oversvømmelse.

Trine Heggdal i NVE råder folk til å flytta unna det de kan hvis de bor nær bekker eller elver. Både Glomma, Gudbrandsdalslågen og Drammensvassdraget vil få økt vannstand.

Ved flomvarsel skal du sjekke om ting må flyttes vekk fra elvekanten – for eksempel høyballer eller campingvogner.

Når styrtregnet pågår, så langt det er trygt, prøv å få vannet til å renne bort fra boligen og ikke samler seg inn mot vegg, kjellertrapper m.v. og på den måten renner inn i boligen, lyder tipset fra forsikringsselskapet Gjensidige.

Ellers:

  • Rens takrenner, kil- og gradsrenner, avløpsrør og utvendige sluk og drensrister
  • Sjekk at dører og vinduer er godt lukket. Pass særlig på kjellervinduer
  • Flytt ting opp i etasjene hvis du frykter vanninntrengning i kjelleren
  • «Kloss opp» gjenstander hvis de ikke kan flyttes, dvs. plasser klosser under gjenstandene slik at de kommer høyere opp fra gulvet
Vann strømmer ut av et kumlokk i Gjøvik etter kraftig nedbør juli 2023.

I slutten av juli flommet vann ut i gatene i Gjøvik sentrum etter kraftig nedbør.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Reise med fly, tog eller buss?

Bane Nor stenger Dovrebanen, Raumabanen og Rørosbanen fra mandag morgen. De opplyser det kan bli aktuelt å stenge flere strekninger. Det er ikke sikkert hvor ekstremværet vil treffe hardest eller hvilke strekninger som kan bli berørt, men Bane Nor ber reisende følge med på trafikkmeldingene.

Avinor sier til NRK at de ikke venter at fly blir kansellert, men det kan bli forsinkelser. Passasjerer bør møte til normal tid, med mindre de får beskjed om noe annet fra flyselskapet de reiser med.

Kommunikasjonssjef i Ruter Cathrine Myhren-Haugen forteller at så lenge veiene er åpne kommer Ruters trafikk til å gå som normalt.

I Oslo hadde trikkene problemer i morgentimene på grunn av mye vann, og trafikken stoppet opp en periode. Her på Bentsebrua.

Kommunikasjonssjef i Ruter, Cathrine Myhren-Haugen, sier deres avganger går som normalt med mindre veier blir stengt.

Foto: Erlend Dalhaug Daae / NRK

– Hvis veier blir stengt på grunn av flom eller uvær, så vil det naturlig nok medføre enten forsinkelser eller innstillinger i vår trafikk.

Hun anbefaler de reisende å følge med i Ruters app eller på deres nettsider for å se eventuelle avvik.

Bilkjøring

Oslopolitiet ber alle følge med på varselet om ekstremt regnvær og vurdere om de kan unngå å være ute på veiene mandag.

Statens vegvesen ber folk være forberedt på at enkelte veier må stenges på grunn av fare for flom og skred når ekstremværet treffer.

– Det vil være overvann mange steder. De som må ut og kjøre, må være ekstra oppmerksomme på faren for vannplaning. Det gjelder særlig på motorveier med høy hastighet og stor trafikk, sier seksjonsleder Asbjørn Stensrud i Statens vegvesen.

Prognosene tyder på at Østlandet nord for Oslo, indre deler av Møre og Romsdal og den sørligste delen av Trøndelag er mest utsatt.

Ut i naturen

Den Norske Turistforening (DNT) legger ut farevarsler på sine nettsider. Daglig leder Helene Ødven i Bergen og Hordaland turlag ber de som ferdes i naturen om å planlegge turene sine godt.

Helene Øvden daglig leder bergen og Hordaland turlag DNT.

Helene Ødven i DNT ber folk som skal gå på tur i fjellet om å planlegge turen godt og ta med riktig utstyr.

– Det er viktig å ha med seg godt utstyr. Kunne søke ly, og ha med varmt tøy. Gjerne også vindsekk som man kan legge seg oppi for å holde varmen.

Videre sier Ødven at dersom man befinner seg på en hytte i fjellet nå, burde man vurdere om man skal avvente turen videre til uværet gir seg.

Hydrolog Trine Heggdal i NVE ber folk om å ikke sette seg selv i fare. Unngå å gå langs flomstore elver, bratt terreng og skredterreng.

Sivilforsvarets tiltak

Distriktssjef Jon Birger Berntsen i sivilforsvaret forteller at de har 800 personer som kan settes inn dersom det blir behov for det.

Søndag kveld klargjør de pumper som kan pumpe vekk store vannmengder. I tillegg har de 7500 sekker som raskt kan fylles opp med sand og demme opp vannet der det er behov.

Røde Kors hever også beredskapen i utsatte områder.

– Vi hever beredskapen for å kunne bistå med blant annet søk og redning, evakuering, ivaretakelse av de som er rammet og transport redningsmateriell og livsnødvendigheter til de som er berørt, sier Anders Thorheim, som er leder for samfunnssikkerhet og beredskap i Røde Kors.

Hold deg oppdatert

Følg med på vær- og vegmeldinger og vurder om du er nødt til å kjøre mandag og tirsdag.

Bruk kommunene egne hjemmesider. Der blir informasjon lagt ut fortløpende.

Oppdatert varsel finner du alltid på varsom.no.

Andre steder verdt å følge med på: NRKs nyhetssendinger på radio, TV og nett, Statens vegvesen, og Yr.no