NRK Meny
Normal

Slengte blind katt ut av bilvinduet

En syk og blind katt ble kastet ut på en bilvei i Melhus i Sør-Trøndelag. NOAH har anmeldt saken.

Katt som ble kastet ut av bilvindu på Melhus

Heimdal dyreklinikk tok dette bildet av den skadde katten. Klinikken tok vare på den etter at den ble kastet ut av bilvinduet.

Foto: Hilde Holst

– Dette er helt klart å sette dyret i en hjelpeløs tilstand, sier Siri Martinsen, leder for NOAH

Det er strenge krav for å ta hånd om syke dyr, og katteeieren i Melhus får stryk på alle punkter av Martinsen.

Les: Norsk kvinne dumpet 30 katter i Strömstad

– Det å kaste en katt ut på en bilvei er ingen human måte å kvitte seg med den på. Det er høyst sannsynlig at katten blir skadet av dette. Selv om ikke eieren har gjort noe fysisk selv, som for eksempel slag mot katten, er det å slenge den ut av et bilvindu likestilt med vold. Katten har krav på behandling, og om det ikke nytter skal den avlives smertefritt. Den ansvarlige personen har her brutt flere paragrafer.

– Folk er mer oppmerksome

Katten var gammel og ble avlivet etter at den ble undersøkt av en veterinær. Martinsen er glad for at folk er mer oppmerksome på lovbrudd mot dyr.

Siri Martinsen, Noah

Siri Martinsen er veterinær og leder for NOAH.

Foto: Bente Isefjær

Les: – Vår tids største dyreproblem

– Vi har fått inn flere tips i denne saken. Det er godt å se at folk er mer oppmerksome. De er flinke til å dokumentere episoder som skjer, og noen ganger anmelder de også selv.

At sånne saker i det hele tatt skjer, syns hun er tragisk.

– Det er helt utrolig at det fortsatt dukker opp slike saker. At mennesker utøver vold mot dyr og hensetter de i en hjelpesløs tilstand er forferdelig.

Kan gi fengselsstraff

I september ble en kvinne i 20-årene dømt til 28 dagers fengsel for å ha satt en eske med fire kattunger og mora i skogen. Martinsen håper den skyldige i Melhus får minst like streng straff.

– Den saken var en veldig viktig dom. Heller ikke der var det utført direkte fysisk vold mot kattene, men de ble satt ut i en hjelpeløs tilstand.

Martinsen mener at saken i Melhus er enda verre.

– Her har dyret lidd på forhånd og sannsynligheten for at en blind katt blir skadet på en bilvei er veldig stor. Det gjør at det er veldig skjerpende omstendigheter, og en styggere sak.

Les: – Stor dag for alle som er opptatt av dyrs rettigheter

Hun håper nå at dyrepolitiet i Trøndelag kan være med på å oppklare saken.

– Vi ser at de ønsker saker i alle kategorier og med forskjellig alvorlighetsgrad. Vi tror absolutt at det kan hjelpe til med å oppklare saken.