Hopp til innhold

Sju nye smittet på Frosta - i alt tjue er nå smittet i kommunen

Frosta kommune med sine rundt 2650 innbyggere er hardt rammet av koronaviruset. I alt tjue personer er smittet og det ventes at flere blir syke i løpet av dagen.

Frosta skole i Trøndelag.

KARANTENE: Fire klasser ved Frosta skole er satt i karantene.

Foto: Jøte Toftaker / NRK

Prøveresultatene fra i går har gitt positive utslag for aktuelle personer ved Frosta skole, skriver kommunen i en pressemelding.

– Det er en alvorlig situasjon for kommunen. Det er syv nye tilfeller av korona-viruset og 20 er påvist smittet. Vi mangler svar på 11 prøver som ble tatt i går. Vi har grunn til å tro at flere er smittet, sier ordfører på Frosta, Frode Revhaug.

Alvorlige tiltak

Frosta skole stenges denne uka og hele neste uke. Det samme gjelder SFO, kulturskolen, ungdomsklubben, voksenopplæring, fysioterapi og bibliotek.

6., 7. og 8.trinn ved skolen settes i karantene fra i dag og ut neste uke. Fra før er fjerdetrinnet i karantene. Også denne varer ut neste uke.

– Dette er alvorlige tiltak som innføres fra Frosta kommune. Vi gjør dette for å begrense smitten ut fra dagens økende smittetall, skriver kommunen i pressemeldingen.

Situasjonen vurderes forløpende. Det er tatt kontakt med sentrale myndigheter for å vurdere enda mer omfattende tiltak.

Frosta

STENGER STORE DELER AV DET OFFENTLIGE FROSTA: Frosta er den kommunen i Trøndelag der flest er smittet. Frosta skole stenges hele denne uka og neste uke.

Foto: Morten Andersen

Analyse av prøver tar for lang tid

Ordfører på Frosta, Frode Revhaug, mener det nå tar for lang tid å få svar fra St. Olavs hospital på prøver som er tatt.

– Vi opplever at det går sent. Kommunen leverer inn prøver i rett tid. Når det begynner å ta over 12 timer før vi får svar, så synes vi det går sent. Det er sikkert flere enn oss som har prøver inne, men vi opplever det som utfordrende. Vi er jo den kommunen i Trøndelag som har flest smittede, sier Revhaug.

Han sier det haster å få resultat fra prøver som er tatt.

– Det ene handler om helsa til folk og å begrense smitten og de tiltakene vi skal gjøre. Det er jo alvorlige tiltak vi som lokalsamfunn har gjort med å stenge store deler av det offentlige Frosta for å minske smitten. Jobb nummer en fra dag en har vært å begrense smitten, sier ordfører Frode Revhaug.

Mellom 230 og 240 personer er i hjemmekarantene på Frosta, mens 20 personer er isolert etter påvist smitte.

St. Olavs hospital øker testingen

Overlege ved avdeling for medisinsk mikrobiologi på St. Olavs Hospital, Andreas Christensen, sier de har økt antall testrunder i døgnet i takt med antallet som er mistenkt smittet av koronaviruset.

– Rutinene våre nå er å teste tre ganger i døgnet, og da går det maksimalt åtte timer før man har et resultat. Jeg vil tro det er godt nok når det gjelder pasienter i kommunehelsetjenesten. Når det gjelder sykehusinnlagte pasienter vil vi tilstrebe enda raskere svar.

Selve testen tar ifølge Christensen to og en halv time fra laboratoriet mottar den til de har den ferdig behandlet. Dersom det blir nødvendig vil de øke antall tester til fire ganger i døgnet, noe de har gjort de siste 24 timene.

– Vi har heller ikke hatt kapasitet til å ringe ut negative resultater. De blir sendt ut elektronisk, og da kan det hende at det har tatt litt tid før lege har fått sjekket resultatet, sier han.