Sexolog reagerer kraftig på hjemmelekse

6-åringenes hjemmelekse viser en mann med erigert penis som ejakulerer mot en elefant. Sexolog gir lærerne strykkarakter.

Hjemmelekse for 1.klasse

Dette leksebildet skaper reaksjoner blant foreldre og eksperter. Førsteklassingene skulle skrive ord på E fra tegninga.

Foto: Privat

Margrete Wiede Aasland

Sexolog og pedagog Margrete Wiede Aasland, synes det er søkt å sende denne tegninga hjem med førsteklassinger.

Foto: NRK

Det var førsteklassingene ved Breidablikk skole på Heimdal i Trondheim som denne uka fikk med seg en litt spesiell lekseoppgave hjem. Det var VG som først omtalte saken.

På bildet i lekseboka er det tegnet en elefant, et epletre og en mann med erigert penis. Det kan også se ut som det kommer dråper ut av mannens kjønnsorgan.

Elevene fikk i oppgave å skrive ned alle ord de kunne se på bokstaven E.

– Dette får strykkarakter

– Dette er helt utrolig tåpelig og drøyt. Jeg vil si at denne læreren er tanketom. Man trenger ikke å ta det helt ut, sier sexolog og pedagog, Margrete Wiede Aasland til NRK.no.

Aasland er selv veldig aktiv for å lære barn om nakne kropper og navn på kjønnsorgan, men dette synes hun er for mye.

– Hele bildet er jo søkt. Man ser en snabel og en pikk. Jeg gir dette strykkarakter, sier sexologen.

– Jeg ser en erigert penis

Miriam Krogh-Ervik er mamma til en av førsteklassingene ved den aktuelle skolen. Hun visste først ikke hvordan hun skulle reagere da hun så tegninga i boka til sønnen.

– Det første jeg tenkte var hvordan jeg skulle forklare dette for sønnen min, men jeg avgjorde raskt at vi ikke skulle gjøre denne leksen. Det første jeg ser er jo en erigert penis, sier hun til NRK.no.

Krogh-Ervik synes det er viktig at sønnen skal lære om nakenhet og grensesetting i forhold til egen kropp, men hun synes det er drøyt å starte med en erigert penis.

– Vi har mottatt en mail fra skolen hvor de beklager seg. Jeg forstår at de hadde gode intensjoner, og jeg har ikke vært bort i lignende tilfeller tidligere. Det var nok en glipp, sier hun.

Legger seg flat

Rektor ved Breidablikk skole, Grethe Naalsund, sier til VG at de legger seg flate etter reaksjonene.

– Fire-fem voksne har sittet og limt inn dette i bøkene, og ingen har reagert på at det er noe obskønt. De har sett på det som en barnetegning, sier hun.

Hun forteller til avisa at lærerne tirsdag kveld har samlet seg på skolen, og har sendt mail til foreldrene i første klasse med en beklagelse.

– Vi må jo bare legge oss flate. De som jobber der har jobbet i mange år, og hatt mange førsteklasser. De har bare ikke sett det på den måten, sier Naalsund til VG.

Kunstneren: – Ikke myntet på barn

Kunstneren som har laget tegninga, Henriflette (kunstneren ønsker ikke å bruke sitt fulle navn), sier dette var et kunstprosjekt hun laget for mange år siden.

– Jeg fikk støtte av Kulturdepartementet for å lage ei utstilling. Det var det disse bildene skulle brukes til. De er absolutt ikke myntet på førsteklassinger. Dette er bilder for voksne.

Henriflette understreker at bildene skal være morsomme.

– Bildene skal være hyggelige. Det er glade mennesker, så får folk tolke det som de vil. Jeg synes det er litt rart at de har brukt akkurat dette bildet, sier hun til NRK.

– Man skal lære om kjønnsorganer

Sexolog Aasland understreker at det er viktig at barn lærer seg navn på kjønnsorganene tidlig, men at det finnes andre måter å gjøre det på.

– Når de skal lære om bokstavene P og V så er jeg for bilder av en penis og en vagina, men det er stor forskjell på bilder, sier hun.

Aasland tror ikke ungene bryr seg noe særlig om leksebildet, men skjønner at foreldrene reagerer.

Kunst av Henriflette

Henriflette hadde sin egen kunstutstilling med flere lignende bilder. De var aldri myntet på barn, sier kunstneren til NRK.

Foto: Henriflette