NRK Meny
Normal

– Frykter småaviser blir solgt

Schibsted fester grepet om Polaris Media etter at flere fra konsernet i går ble valgt inn i styret. – I verste fall har de bare planer for en eller to av 31 aviser, frykter konserntillitsvalgt i Polaris, Ulf Dalheim.

Lokalaviser i Polaris Media

Polaris Media eier en rekke lokalaviser i Møre og Romsdal, Trøndelag, Nordland, Troms og Finnmark.

Foto: Elisabeth Skarrud

Bernt Olufsen

Bernt Olufsen i Schibsted ble i går valgt til ny styreleder i Polaris Media.

Foto: Junge, Heiko, Heiko Junge / SCANPIX
Per Axel Koch

Administrerende direktør i Polaris Media, Per Axel Koch, ønsker ikke å kommentere endringene i styret.

Foto: Grønning,Torbjørn / SCANPIX

I går ble tidligere VG-redaktør Bernt Olufsen og økonomiredaktør i Schibsted, Trond Berger, valgt inn i styret.

– Det er stor usikkerhet. De små mediehusene lurer på; Vil Schibsted noe med oss? Har de planer for oss eller har de bare planer for de største mediehusene?, sier Dalheim.

Byttehandel med A-media?

Polaris Media består av 31 mediehus, fem trykkerier og tre distribusjonsselskap.

– I verste fall har Schibsted bare planer for Adresseavisen og kanskje Sunnmørsposten, og så vil de selge de øvrige små mediehusene eller gjøre en byttehandel med A-media, sier Dalheim, som for tiden har permisjon fra jobben som journalist i Adresseavisen.

Tidligere styreleder vraket

Fagbladet Journalisten antydet i går at det kunne bli en turbulent generalforsamling i Polaris Media.

– Det var til tider veldig høy temperatur mellom Schibsted og øvrige aksjonærer rundt valgene og sammensetningen av det nye styret, sier Dalheim.

Møtet resulterte i at mangeårig lokal representant og styreleder Kaare M. Gisvold ble vraket.

– Schibsted eier nesten 30 prosent i Polaris, og det er naturlig at de vil bidra til selskapets utvikling på best mulig måte, sier nyvalgt styreleder Bernt Olufsen.

Han mener det er naturlig at Gisvold måtte ut.

– Det er ofte sånn når det etableres et nytt styre at det skjer et skifte fullt og helt, sier Olufsen.

– Kan føre til slakt av Polaris

I et innlegg i Dagens Næringsliv og Adresseavisen i dag skriver avtroppende styreleder Kaare M. Gisvold at han frykter Schibsted vil selge Polaris sin andel i Finn.no

Verdien er 700-900 millioner kroner, og ble av det gamle styret sett på som strategisk kapital for å gjennomføre digitale ambisjoner. Gisvold frykter Schibsted vil la seg friste til et snarlig salg, for å gi et ekstraordinært utbytte til eierne.

– Skjer det, vil selskapet i praksis være vingeklippet. Vegen er da kort til total slakt, med salg av Adresseavisen til Schibsted Norge og resten til A-media og andre som liker lokalaviser, skriver Gisvold.

Den nye styrelederen ser ingen planer for Finn-aksjene i nær framtid.

– Schibsted eier 90% av Finn.no, og har ikke noe umiddelbart behov, slik jeg har oppfattet det, for å ta over de resterende 10-prosentene, sier Bernt Olufsen.

Makten er flyttet til Oslo

Selv om styreleder Olufsen opprinnelig er trønder, og har jobbet som journalist i Adresseavisen, mener konserntillitsvalgt Ulf Dalheim at endringene i styret svekker den lokale innflytelsen.

– Ja, jeg tror ihvertfall det betyr at makten er flyttet til Oslo, ut av Trøndelag og ut av regionen.

Dalheim viser til at kun en av sju aksjonærvalgte representanter i styret har tilhold i Trondheim. Olufsen er opptatt av å representere dem alle.

– Jeg er trønder og har tenkt å bidra til at alle eiernes interesser blir best mulig ivaretatt i det nye styrets arbeid.

Les også: Økte inntekter for Polaris Media

– Få endringer for leserne

Avisleserne vil ikke merke endringene i særlig grad, tror Dalheim.

– Nei, jeg tror egentlig ikke det. Alle som er i media ser betydningen av identiteten, den lokale forankringen, selvstendigheten og uavhengigheten til hver enkelt mediebedrift.

Han legger til at Adresseavisen blir 250 år i 2017, at Romsdals Budstikke feirer 170-årsjubileum til helga og at Harstad Tidende er 125 år.

– Det er mediehus som står veldig sterkt lokalt, sier den konserntillitsvalgte.

– Ikke bra for medie-Norge

– Vi er veldig spent alle vi tusen som jobber i Polaris Media på hva fremtiden vil bringe, når vi ser at Schibsted fester et mye sterkere grep om styringen av selskapet, sier Dalheim.

Schibsted har kontroll over de øvrige store regionavisene i Norge, men måtte selge seg ned i Adresseavisen i 2007 på grunn av en lovbestemmelse om medieeierskap.

– Det man vil ha er naturligvis Adresseavisen, som er en stor pengemaskin. Vi har sett det gjennom forsøket på dannelsen av Media Norge, hvor de ville ha med Adresseavisen, med tanke på at Adressa skal være inne i hele Schibsted-systemet.

– Det verste er at vi står igjen med to mediekonsern i Norge, Schibsted og A-media. Det er ikke bra for medie-Norge, sier Dalheim.