Savna turvenner – Facebook ble redningen

For tre år siden startet Are Sarheim en turgruppe på Facebook. I dag får han med seg både amerikanere og flyktninger i marka.

Tur i marka

Ares turgruppe på Facebook har 1500 medlemmer. – Jeg kan garantere at 75 prosent av dem som er her i dag, er her kun fordi Are har annonsert det, sier en av turgåerne.

Foto: Roger Myren

– De har sagt at de lærer mer norsk når de er på tur med meg, enn hva de gjør på skolen, sier Are Sarheim og viser til sine nye utenlandske venner.

Malviktur

Tursjef og initiativtaker Are Sarheim er med i to turgrupper. Søndager tilbringes med turgjengen i Malvik. Mandager tar han turen til Stjørdal.

Foto: Roger Myren

Dagens tur går til Håsetdammen i Malvik kommune. Rundt 40 stykker er med på jubileumet, nemlig feiringen av tur nummer 100.

– Vanligvis er vi mellom 10–20 på disse turene, men i dag er vi dobbelt så mange, sier Sarheim.

Tur Malvik

Arne Winter (t.h) har hatt hjertesvikt, men opptreningen får han her. -Turen her er på blåresept, skrevet ut av Are, sier Winther. Her med Are Sarheim (t.v.).

Foto: Roger Myren

God integrering

Facebookgruppa "Ut på tur i Malvik" ble startet opp i 2014, og etter tre år har gruppa fått over 1500 medlemmer. Hver søndag har Are Sarheim planlagt og forberedt en ny tur til følget sitt.

– Det har jo blitt en hobby og jeg synes det er en fin blanding med folk. Det er en amerikansk familie som nettopp har flyttet til Malvik, og de har også begynt å bli med, sier Sarheim.

– Flyktninger deltar også og det er veldig spennende, for da er det så lett og komme i prat med dem i andre sammenhenger, sier turgåer Rigmor Tjernvoll.

En av personene Rigmor viser til er syriske Sam Haj Journaa. Han har bodd i Norge i snart to år, og er også med på dagens tur til Håsetdammen.

Malvik tur

Syriske Sam Haj Journaa har blitt fast turgåer i Malvik.

Foto: Roger Myren

– Jeg må takke Are. Dette er veldig bra, sier Journaa.

Frivillighetspris

Den norske turistforeningen har merket at sosiale medier har blitt en viktig kanal for folk som ønsker å gå på tur.

– Det gjør jo at man kommer enklere i kontakt med likesinnede og jeg har sett flere slike grupper. For vår del ser vi også at vi når ut til flere grupper og folk som ønsker å gå tur, sier Ingvild Bakke, kommunikasjonsrådgiver i DNT.