NRK Meny
Normal

Satser 100 millioner på rognkjeks

Et nytt produksjonsanlegg for rognkjeks til 100 millioner kroner bygges nå i Flatanger. Målet er å bekjempe luseproblemene i oppdrettsnæringen i hele Midt-Norge.

Rognkjeks

Rognkjeks er en effektiv bekjemper av lakselus, og skal nå produseres i stor skala i Flatanger.

Foto: Stian Holmen Lein/Bjørøya

Ole Martin Løfsnæs

Ole Martin Løfsnæs gleder seg til å ta i bruk det nye produksjonsanlegget for rognkjeks.

Foto: Kjartan Trana/NRK

Lakselusa er et stort problem for oppdrettere langs hele kysten. Lusa gjør at laksen ikke vokser som den skal, og det koster penger. Men fisken rognkjeks har vist seg å være svært effektiv mot lusa fordi den spiser den direkte av laksen.

– Var en ufisk

– Vår familie har drevet med fiske av laks siden 1905, og hvis man fikk rognkjeks i nøtene ble den kastet. Den ble regnet som en ufisk. Men i dag har den en stor verdi fordi den er så effektiv mot lusa, sier Per Anton Løfsnæs som er daglig leder i Namdal Rensefisk og Bjørøya fiskeoppdrett.

Produksjonsanlegget skal bygges på Lauvsnes og bak byggingen står selskaper som Marine Harvest, Midt-Norsk Havbruk, Bjørøya fiskeoppdrett, Emilsen Fisk, Nova Sea og Aqua Gen.

Per Anton Løfsnæs

Per Anton Løfsnæs sier de samarbeider med flere selskaper i havbruksnæringen i Midt-Norge.

Foto: Kjartan Trana/NRK

– Vi må få bygd anlegget og startet produksjonen så fort som mulig. Egentlig skulle vi gjort det i går, så dette må gå fort, sier produksjonsleder Ole Martin Løfsnæs til NRK.

Anlegget i Flatanger skal forsyne havbruksnæringa i Midt-Norge med rognkjeks. Denne merkelig fisken med sugekopp og en rund klumpete kropp som alltid har fulgt villaksen og spist lus.

God effekt

– Vi fant jo fort ut at rognkjeksa hadde en god effekt på lakselusa, men det er nå håpløst å få kjøpt rognkjeks. Derfor må vi nå bygge et stort anlegg, sier Ole Martin Løfsnæs.

Oppdrettsanlegget for rognkjeks kan produsere fem-seks millioner fisk. Allerede mens bygget nå reises er de første rognkjeksungene i oppdrettskar, mens det sveises og males i rommet ved siden av.

– Vi har også en tillatelse til å drive forskning her i anlegget, og vi har med oss flere partnere som jobber med å finne ut mer om rognkjeksas samarbeid med laksen. For problemene med lakselus er store for tida, understreker Per Anton Løfsnæs.

Video fra Trøndelag

Den aller første av mange svært store transporter i forbindelse med vindkraftutbygginga på Fosen skjer i dag.
Blå himmel og fine forhold- vinterferien er i gang i Trøndelag.
På samenes festdag må den fineste stasen på. Ella (6) og lillebror Jovna gjør seg klar for feiring.