Hopp til innhold

Denne skal gafle i seg lakselus

Det er mulig å avle frem rognkjeks som er ekstra glad i lakselus, hevder forskere. Nå stiger håpet om at rognkjeks skal kunne erstatte kjemikalier for å bekjempe lakselus.

Rognkjeks tar lakselus

GLAD I LUS: En kort fisk med høy rygg og spesielt utseende. Målet er at rognkjeksen skal gafle i seg lakselus og redusere luseproblemet i norsk oppdrett.

Foto: Helge Lyngmoe / NRK

I fem år forskere prøvd å avle frem en rognkjeks som kan fungere som en slags superspiser av lusa som plager oppdrettslaksen.

– Jeg vil kalle det for en revolusjon, et stort ord for en forsker å ta i sin munn, men det er det vi mener det er, sier forskningsleder i Akvaplan-niva og professor i fiskeoppdrett og akvakultur ved Universitetet i Bergen, Albert Imsland, har nå gjennom sin forskning avlet fram rognkjeks som spiser mye av den omtalte parasitten.

rognkjeksyngel

Rognkjeksyngel.

Foto: Havforskningsinstituttet

– Vi hadde en rognkjeks som hadde 620 lus i magen, det er veldig mye, forteller en optimistisk Imsland, for å beskrive hvor glad den fremavlede versjonen av rognkjeksen er i lakselus.

Erstatte kjemikalier

Rognkjeksen er en fisk som lever naturlig langs hele norskekysten. I 2010 fant man ut at denne spiser lakselus, men siden da har det blitt avlet fram ulike familier for å finne de som spiser mest av parasitten.

Målet er at rognkjeksen skal erstatte den store mengden med kjemikalier som nå brukes mot lakselus i oppdrettsnæringen.

– Alle forskere skal være veldig vage og tilbakeholdne, og helst ikke si slike ting. Men fremtidsvisjonen vår er nettopp det at rognkjeksen skal kunne erstatte dagens store kjemikaliebruk.

– Er det oppnåelig?

– Ja, det tror jeg. Gjør man ting riktig, så tror jeg i alle fall at man kan redusere de kjemiske metodene betraktelig.

Lakselus

Lakselus er parasitten som er blitt oppdrettsnæringas største pengeslukende problem.

Foto: Marit Hommedal / Scanpix

Litt mer lunkne i næringa

Men oppdrettsnæringa selv er litt mer forsiktig med jubelropene.

– Rognkjeks alene tror jeg ikke løser hele problemet. Men rognkjeks kan være en av flere metoder vi kan benytte oss av, sier Randi Rydland som er prosjektleder for rognkjekssatsninga i Grieg Seafood.

Parasitt som biter seg fast på oppdrettslaksen er et stort problem for oppdrettsnæringa, og koster fiskeoppdretterne rundt fem hundre millioner kroner i året.

– Vi håper selvfølgelig at vi skal kunne bruke mindre penger på kjemiske midler for bekjempelse av lakselus. Men rognkjeksen er ikke gratis den heller, sier Rydland.

«Superspiserne» i merder fra i dag

Anlegg fra Trøndelag opp til Finnmark er med på dette rognkjeksprosjektet. Over hele landet har flere oppdrettsanlegg allerede begynt å bruke vill rognkjeks i laksemerdene. Nå håper næringen at de nye fremavlede såkalte superspiserne vil fungere bedre.

Greig Seafood er først ut, og skal sette ut de nnye rognkjenksen i en laksemerde utenfor Alta i dag. To aktører til står klare til å prøve ut den nye rognkjeksen fra neste år av.

– Det er klart at vi ønsker at kjemikaliebruken skal bli minimalisert, sier Sebastiaan Lemmens som er driftsbiolog ved Lerøy Midnord.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark