I fem år forskere prøvd å avle frem en rognkjeks som kan fungere som en slags superspiser av lusa som plager oppdrettslaksen.
– Jeg vil kalle det for en revolusjon, et stort ord for en forsker å ta i sin munn, men det er det vi mener det er, sier forskningsleder i Akvaplan-niva og professor i fiskeoppdrett og akvakultur ved Universitetet i Bergen, Albert Imsland, har nå gjennom sin forskning avlet fram rognkjeks som spiser mye av den omtalte parasitten.
– Vi hadde en rognkjeks som hadde 620 lus i magen, det er veldig mye, forteller en optimistisk Imsland, for å beskrive hvor glad den fremavlede versjonen av rognkjeksen er i lakselus.
Erstatte kjemikalier
Rognkjeksen er en fisk som lever naturlig langs hele norskekysten. I 2010 fant man ut at denne spiser lakselus, men siden da har det blitt avlet fram ulike familier for å finne de som spiser mest av parasitten.
Målet er at rognkjeksen skal erstatte den store mengden med kjemikalier som nå brukes mot lakselus i oppdrettsnæringen.
– Alle forskere skal være veldig vage og tilbakeholdne, og helst ikke si slike ting. Men fremtidsvisjonen vår er nettopp det at rognkjeksen skal kunne erstatte dagens store kjemikaliebruk.
– Er det oppnåelig?
– Ja, det tror jeg. Gjør man ting riktig, så tror jeg i alle fall at man kan redusere de kjemiske metodene betraktelig.
Litt mer lunkne i næringa
Men oppdrettsnæringa selv er litt mer forsiktig med jubelropene.
– Rognkjeks alene tror jeg ikke løser hele problemet. Men rognkjeks kan være en av flere metoder vi kan benytte oss av, sier Randi Rydland som er prosjektleder for rognkjekssatsninga i Grieg Seafood.
Parasitt som biter seg fast på oppdrettslaksen er et stort problem for oppdrettsnæringa, og koster fiskeoppdretterne rundt fem hundre millioner kroner i året.
– Vi håper selvfølgelig at vi skal kunne bruke mindre penger på kjemiske midler for bekjempelse av lakselus. Men rognkjeksen er ikke gratis den heller, sier Rydland.
«Superspiserne» i merder fra i dag
Anlegg fra Trøndelag opp til Finnmark er med på dette rognkjeksprosjektet. Over hele landet har flere oppdrettsanlegg allerede begynt å bruke vill rognkjeks i laksemerdene. Nå håper næringen at de nye fremavlede såkalte superspiserne vil fungere bedre.
Greig Seafood er først ut, og skal sette ut de nnye rognkjenksen i en laksemerde utenfor Alta i dag. To aktører til står klare til å prøve ut den nye rognkjeksen fra neste år av.
– Det er klart at vi ønsker at kjemikaliebruken skal bli minimalisert, sier Sebastiaan Lemmens som er driftsbiolog ved Lerøy Midnord.