NRK Meny
Normal

Rosa Sløyfe nektes å bruke bøsser

Årets TV-aksjon nekter brystkreftforeningen å bruke bøsser for å samle inn penger under den pågående Rosa Sløyfe-aksjonen. – De har selv vært med på å vedta reglene, sier TV-aksjonen.

Rosa sløyfe

Brystkreftforeningen får ikke lov til å bruke bøsser i Rosa Sløyfe-aksjonen, selv om de bare har hatt bøssene på stands og ikke gått rundt med dem.

Foto: Morten Andersen/NRK

– TV-aksjonen har klaget på at årets Rosa Sløyfe tar for mye oppmerksomhet fra dem, sier styreleder i brystkreftforeningen Steinkjer/Innherred, Vigdis Kippe.

LES: Hvalfangstmonumentet i rosa lys

– Har selv vært med å vedta dette

Vigdis Kippe

Leder i brystkreftforeningen Steinkjer/innherred, Vigdis Kippe.

Foto: NRK
Rosa sløyfe

Hver oktober siden 1999 har kreftforeningen arrangert Rosa Sløyfe-aksjon.

Foto: Heidi Elisabeth Odde / NRK

Søndag 20. oktober går den årlige TV-aksjonen av stabelen. Årets aksjon «Ingen tid å miste» er tildelt Nasjonalforeningen for folkehelsens arbeid med demens. TV-aksjonen ønsker altså at brystkreftforeningen toner ned sine aktiviteter før og etter årets innsamling.

– Bøsser får vi i det hele tatt ikke bruke, sier Kippe.

Ifølge aksjonsleder Kari Bucher er det ikke TV-aksjonen som har bestemt dette, men samarbeidsforumet Frivillighet Norge. Brystkreftforeningen er, sammen med mange andre organisasjoner, medlem i dette forumet.

– Det er noe som heter karantenetid i forbindelse med TV-aksjonen. Denne gjelder to uker i forkant og en uke etterpå, sier Bucher.

Hun bekrefter at hun i fjor sendte et brev til Kreftforeningen, hvor hun påpekte at de hadde samlet inn penger på bøsser i karantenetiden.

– Er ikke en bøssebæreraksjon

Vigdis Kippe i brystforeningen sier hun er klar over vedtaket fra 2008 om karantenetid, hvor det blant annet heter at organisasjonene skal avstå fra "å avvikle bøssebæreraksjoner eller andre store innsamlingsevents".

– Men vi i Rosa Sløyfe går ikke rundt med bøsser, vi har dem bare som en sparebøsse når vi står på stands. Jeg mener dette ikke kan kalles en bøssebæreraksjon, sier Kippe.

Brystkreftforeningens lokalleder mener disse begrensningene ødelegger for Rosa Sløyfe-aksjonen, og at de går ut over motivasjonen.

– Vi er redde for at folk skal tenke at vi tar pengene selv, når vi ikke har med oss ei plombert bøsse, sier hun.

LES: 1 av 4 gir blaffen i mammografi-innkalling

Kan ikke flytte Rosa Sløyfe

Kippe må nå sende tilbake bøssene de har kjøpt inn, uten at de har fått pengeskrin eller annet som kan erstatte dem. I tillegg må de gjøre endringer.

– Der det tidligere het at vi samler inn penger til brystkreftforskning, står det nå at vi vil støtte brystkreftforskning.

Hun sier de har fått beskjed om å være lojale mot vedtakene som er gjort. Samtidig reagerer medlemmene hennes på begrensningene.

– Kunne dere ikke bare lagt Rosa Sløyfe-aksjonen til et annet tidspunkt?

– Siden 1999 har 43 land hatt Rosa Sløyfe i oktober, så det er ikke bare å flytte tidspunkt, sier Kippe, som synes det må være plass til to viktige saker i samme tidsrom.

Vigdis Kippe

Vigdis Kippe gjør klart til årets Rosa Sløyfe.

Foto: NRK