Hopp til innhold

En av fire gir blaffen i mammografi-innkalling

Hver fjerde kvinne i Norge lar være å møte opp til mammografiundersøkelse. – Uforståelig. Undersøkelsen er ikke smertefull og det er fort gjort, sier brystopererte Torill Hegge Karlsen.

En av fire dropper mammografi. Torill Hegge Karlsen, Bodø

Brystopererte Torill Hegge Karlsen fra Bodø går fortsatt til rutinemessig oppfølging.

Til tross for at ny forskning viser at brystundersøkelsen kan redde liv, er det stadig færre som lar seg teste.

– Det er helt uforståelig, sier brystkreftopererte Torill Hegge Karlsen til NRK.no.

Villedende påstander fra forskere de siste årene har ført til at færre kvinner tar mammografiundersøkelse, mener Kreftforeningen. Hver fjerde norske kvinne lar seg ikke undersøke, tross at ny forskning viser at mammografi gir redusert dødelighet.

– Jeg er lykkelig for å være i live. Jeg lever her og nå og nyter hver dag.

Men situasjonen kunne vært helt annerledes – for noen år tilbake fikk hun diagnosen de fleste kvinner frykter.

– En «stopp» i livet

Torill Hegge Karlsen

– Undersøkelsen er ikke smertefull, det er fort gjort og det er flinke folk som gjør det. Ikke noe å være redd for, sier Torill Hegge Karlsen.

Foto: Bente H. Johansen / NRK

– Brystkreftdiagnosen ble en «stopp» i livet mitt. Når du får beskjeden om at du har en såpass alvorlig diagnose raser det mange tanker gjennom hodet. Likevel kom jeg ganske raskt til konklusjonen om at jeg vil leve, forteller Torill Hegge Karlsen til NRK.no.

I Torills tilfelle var det ved en bedriftsundersøkelse at kulen i brystet ble oppdaget. Men i dag får alle norske kvinner mellom 50–69 år tilbud om mammografi, likevel er det en fjerdedel som ikke møter opp.

– Når man er så heldig at man får et slikt tilbud, kan jeg ikke skjønne at noen takker nei. Spesielt når man vet at mammografi er med å redde liv, sier Torill Hegge Karlsen.

– Ikke smertefullt

En av fire dropper mammografi, her fra Nordlandssykehuset

I dag får alle norske kvinner mellom 50–69 år tilbud om mammografi, likevel er det en fjerdedel som ikke møter opp.

Foto: Bente H. Johansen / NRK

Torill går ennå til rutinemessige oppfølging.

– Det gjør ikke vondt, det er fort gjort og det er flinke folk som gjør det. Ikke noe å være redd for, sier bodøkvinnen.

Men kanskje er nettopp frykt en årsak til at så mange velger bort denne undersøkelsen.

– Noen tror nok det er smertefullt. Andre frykter resultatet, tror fagansvarlig radiograf Elisabeth Handberg ved Nordlandssykehuset.

Mens kvinner i Nordland er nest best i landet med 81 prosent oppmøte, er Oslo dårligst med bare 63 prosent. Og antallet som lar seg teste er synkende.

– Vi ser at de kvinnene som ikke møter tilhører den yngste aldersgruppen. Det synes vi er litt merkelig, sier Handberg.

– Mange myter

Eva Michelsen Ekroll, fung.leder, Brystkreftforeningen

– Villedende påstander fra forskere de siste årene har ført til at færre kvinner tar mammografiundersøkelse, mener Eva Michelsen Ekroll i Kreftforeningen.

Foto: Lars-Bjørn Martinsen

Brystkreftforeningen mener villedende informasjon fra forskere er årsaken.

– Noen forskere har vært ute og sagt at mammografi ikke hjelper og at mange blir feilbehandlet. Men vi har veldig gode data som tyder på at det er lurt å gå regelmessig til mammografi. Når en av fire velger å ikke møte gjør det oss bekymret. Jo tidligere brystkreft blir oppdaget, jo bedre prognoser har du for å bli frisk, sier fungerende leder Eva Michelsen Ekroll i Brystkreftforeningen.

Torill Karlsen mener kvinner selv må ta større ansvar, særlig fordi nye studier viser at mammografi gir 43 prosent redusert dødelighet.

– Det kan være livsviktig. Derfor bør alle la seg undersøke, sier hun.

Kreftforeningen kjører sin rosa sløyfe aksjon i hele oktober for å vise solidaritet, spre informasjon og øke kunnskapen om brystkreft.