NRK Meny
Normal

Raser mot snøscooterforslag

Hytteeiere får ikke lenger lov å kjøre snøskuter, og kommunene skal miste retten til å gi tillatelse til snøskuterkjøring. Det foreslår Direktoratet for naturforvaltning.

Snøscooter

Det kan bli slutt på snøscooterkjøring til hytta om Direktoratet for Naturforvaltning får viljen sin.

Foto: Torje Bjellaas

Hytteier Alf Robert Arvassli fra Lierne er svært skuffet over at det er leiekjørere og ikke hyttefolk som skal få kjøre snøskuter

- Dette forslaget reduserer ikke motorferdselen i naturen. Om en leiekjører må kjører varer fram og tilbake for alle hytteierne så blir det ikke noe mindre snøskuterkjøring av det, sier Arvassli.

Arvassli er en av vel 300 hytteiere i Lierne som får lov av kommunen til å kjøre snøskuter til hytta. Det får alle som har hytte i Lierne som er lengre enn 2.5 kilometer fra vegen.

Ulik praksis i kommunene

Men praksisen er svært forskjellig fra kommune til kommune. Derfor foreslår Direktoratet for Naturforvaltning en kraftig innstramming i regelverket. Ved å innføre at staten skal bestemme hvem som skal få kjøre snøskuter, så får kommunene langt mindre spillerom.

- Dette fører til at vi får en mer konsistent motorferdselpolitikk. Vi ser at det har gått litt av skaftet i enkelte kommuner, sier direktør Janne Sollie i Direktoratet for Naturforvaltning.

Ønsker minst mulig kjøring

Direktoratet mener at snøskuterkjøring skal foregå minst mulig, og kun godtas når det er samfunnsnyttig. Med dette mener Direktoratet snøskuter som brukes i skogbruk, reindrift eller av politi og redningstjeneste. Hytteeiere skal bruke registrerte leiekjørere, i stedet for å kjøre selv, forslår Direktoratet.

Leder for Indre Namdal regionråd og ordfører i Namsskogan kommune, Knut Berger, mener forslaget ikke er gjennomførbart.

- Vi ønsker fortsatt lokalt selvstyre og ikke at byråkrater i Oslo skal sitte og bestemme dette. Jeg mener den nåværende ordninga fungerer utmerket, sier Berger.