Politiet kunne ikke komme – måtte kjøre hjem fyllekjører

Da Arvid Hilmarsen ringte politiet for å varsle om en fyllekjører på Frøya, spurte politiet om han kunne kjøre den berusede mannen hjem. Han fikk også beskjed om å løpe dersom mannen var aggressiv.

Arvid Hilmarsen

Arvid Hilmarsen kjørte etter mannen som kjørte scooter i ruspåvirket tilstand.

Foto: Petter Vidar Vågsvær / NRK

Torsdag kveld forrige uke var Arvid Hilmarsen på vei fra Hammarvika til Uttian. På veien møtte han en mann på skuter.

– Han sjanglet og brukte hele veien. Jeg kunne ha stoppen ham, men turte ikke fordi det var mørkt og jeg så ikke hvem det var, sier Hilmarsen.

Det var avisa Hitra-Frøya som først omtalte saken.

Fikk beskjed om å løpe

Hilmarsen fulgte etter den berusede mannen, som nå hadde begynt å kjøre på gangveien.

– Han skulle svinge av til venstre, men kjørte først i grøfta og deretter inn i berget. Jeg stoppet for å se hvordan det gikk med ham. Da han kjørte videre så jeg at han var full.

Mannen fortsatte ferden langs gang- og sykkelveien. På Sistranda kjørte han opp til banken der han satte seg på en benk.

Politibil i Drammen sentrum

Illustrasjonsfoto: Arvid Hilmarsen hadde lagret telefonnummeret til politiet. Han mener det ikke er vits i å ha dette nummeret lagret og at han nå vil slette det.

Foto: Kate Barth-Nilsen / NRK

– Jeg ringte politiet og forklarte situasjonen. Politiet fortalte at de ikke hadde en patrulje i nærheten og at de ikke hadde noen å sende.

Etter å ha snakket med politiet ei stund spurte de om Hilmarsen kunne snakke med mannen.

– Politiet sa at dersom mannen viste seg å være aggressiv, måtte jeg løpe. Da begynte jeg bare å le, forteller han

Dette var ikke det svaret Hilmarsen forventet fra politiet.

– Det er det som sjokkerer meg, at vi skal ha det sånn. Tenk om det hadde vært noe mer alvorlig og mannen hadde vært bevæpnet?

Det hele endte med at Hilmarsen snakket med mannen og tilbød seg å kjøre ham hjem.

– Mannen var rolig og trivelig. Han fortalte at han hadde tatt noen drammer og ble veldig glad for tilbudet om skyss hjem, forteller han.

– Ikke en ønskelig situasjon

– Det er klart at det ikke er en ønskelig situasjon at vi ikke har mulighet til å rykke ut på slike oppdrag, sier Lensmann på Hitra og Frøya, Arild Sollie.

Lensmannen vet ikke hvorfor det ikke ble sendt en patrulje fra Orkdal.

– Dersom det hadde stått om liv og helse hadde politiet sendt en patrulje. Hvorfor det ikke ble gjort i dette tilfellet kan jeg ikke svare på. Dette er en avgjørelse operasjonssentralene tar, forteller Sollie.

Seksjonsleder for operasjonssentralen i Sør-Trøndelag, Tryggve Duun, forteller til NRK at hendelsen er loggført som en hendelse med elsykkel og at de derfor vurderte at den ikke kunne gjøre noen stor skade.