Overgrepstiltalt: – Visste ikke at det var ulovlig

En 46 år gammel mann fra Trondheim har vedgått å ha bestilt filmer og selv filmet mindreårige gutter. Tiltalte nekter fortsatt for seksuelle overgrep mot sine egne stebarn.

Trondheim Tinghus

Den 46 år gamle mannen fra Trondheim nekter fortsatt for seksuelle overgrep mot sine egne stebarn. I dag startet ankesaken i Frostating lagmannsrett.

Foto: Kjartan Ovesen / Nrk

I Sør-Trøndelag tingrett erkjente tiltalte å ha filmet eller bestilt filmer med overgrep, og å ha laget 20 avstøpninger av peniser som tilhørte mindreårige gutter. To av dem var barn av tiltaltes samboer.

46-åringen nekter fortsatt for seksuelle overgrep mot de to barna. Ankesaken i Frostating lagmannsrett startet i dag, og det er satt av syv dager til rettssaken.

Trondheimsmannen ble i tingretten dømt til fem års fengsel og til å betale 175 000 og 225 000 kroner til de to stesønnene.

Da juryen skulle utpekes i lagmannsretten mandag, valgte forsvarer Unni Fries bort to personer som jobber i barnevernet og i BUP-tjenesten.

Visste ikke at det var ulovlig

Sør-Trøndelag tingrett festet i april lit til forklaringene fra de to stesønnene som begge var under 14 år da overgrepene skal ha skjedd.

I dommen kalles forklaringene deres «svært nøkterne». Stefaren er tiltalt for å ha onanert guttene, men han hadde ikke samleie med dem.

Unni Fries

Forsvarer Unni Fries.

Foto: Bent Lindsetmo / NRK

I lagmannsretten mandag sa tiltalte at han ikke visste at det han gjorde var ulovlig. Han avviste at handlingene var seksuelt motivert, og at han så på det som opplæring.

– Han har redegjort for at han ikke har hatt noen seksuell motivasjon for å gjøre det som han har gjort. Og da har han ikke oppfattet det som et seksuelt overgrep, og derfor ulovlig, sier tiltaltes forsvarer, Unni Fries.

174 filmer med seksuelle overgrep

Om det er en seksuell motivasjon for handlingene eller ikke, har ingen betydning, opplyser aktor og førstestatsadvokat Bjørn Kristian Soknes.

– Jeg har i tidligere rettsaker opplevd at det er blitt argumentert for at handlinger ikke har vært seksuelt motivert, men det er ikke et krav etter loven at det må være det, sier aktor Soknes.

Aktor Bjørn Kristian Soknes

Aktor Bjørn Kristian Soknes.

Foto: Bent Lindsetmo / NRK

På tiltaltes datamaskin ble det funnet 174 filmer med seksuelle overgrep, med en spilletid på 30 timer til sammen.

Påtalemyndigheten mener 27 av filmene enten er produsert av tiltalte eller på initiativ fra ham. Noen av filmene er fra Filippinene. Tiltalen omfatter også en del bilder av hans egen sønn som spedbarn.

Vil vise handlingslikhet

Aktor Bjørn Kristian Soknes.

Bistandsadvokat Vibeke Meland.

Foto: Bent Lindsetmo / NRK

Mye av tida i lagmannsretten denne uka går med til å vise både dommeravhørene av barna og filmene som ble beslagslagt hos tiltalte.

– Guttene har levd under et regime med seksuelle overgrep. Tiltalte og de to barna hadde åpenbart et tillitsforhold. Han fremsto som en far for dem, sier bistandsadvokat for de to guttene, Vibeke Meland.