Hopp til innhold

Dømt for overgrep mot sine stesønner

En 46 år gammel sørtrøndersk mann er i Frostating lagmannsrett dømt til fem års fengsel for blant annet seksuell omgang med barn under 14 år. Dommen er den samme som i Sør-Trøndelag tingrett tidligere i år.

Frostating lagmannsrett

Den tiltalte mannen er dømt til fem års fengsel i Frostating lagmannsrett.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Mannen er dømt for seksuelle overgrep mot sine to stesønner som da var under 14 år gamle. Han må også betale guttene til sammen 325.000 kroner i oppreisningserstatning, som er noe lavere enn det tingretten kom fram til.

Den dømte trondheimsmannen har nektet for å ha begått disse overgrepene.

4000 bilder

Hjemme hos mannen fant politiet 4000 bilder og 174 filmer av barn i seksuelle situasjoner. Han er også dømt for å ha tatt bilder av kjønnsorganene til sin egen sønn da han var to år gammel. Mannen har forklart at han ville sjekke at sønnen utviklet seg normalt.

Aktor Bjørn Kristian Soknes

Bjørn Kristian Soknes mener dommen er riktig.

Foto: Bent Lindsetmo / NRK

– Dommen er riktig, og som forventet, mener statsadvokat Bjørn Kristian Soknes som har vært aktor i straffesaken mot 46-åringen.

Mannen har tidligere innrømmet å ha betalt en indisk mann for å finne gutter og filme de mens de onanerte. Tiltalte og inderen kommuniserte på chatteprogram, og i samtalen spør inderen hvordan han skal skaffe guttene:

– Why couldn't you just get any kid from the slum (hvorfor kan du ikke få fatt i en unge fra slummen)? svarer tiltalte.

Filmene av tre indiske gutter ble også vist i lagmannsretten, og det samme ble filmen av en mindreårig gutt som var i familie med samboeren til tiltalte.

– Planmessig utført

Frostating lagmannsrett skriver i dommen at det ikke finnes formildende omstendigheter i saken.

Lagmannsretten mener overgrepene mot stesønnene framstår som planmessig utført, og det er tidvis brukt alkohol for å få barna med på handlingene.

– Det er skjerpende ved straffutmålingen at han langt på vei bagatelliserer forholdene han nå er dømt for. Ved å hevde at barna selv ved flere anledninger har tatt initiativet til handlingene, fremstår han ansvarsfraskrivende og uten empati, skriver lagmannsretten i dommen.

Unni Fries

Unni Fries er forsvarer til den dømte trondheimsmannen.

Foto: Fouad Acharki / NRK

Mannens forsvarer, advokat Unni Fries, mener at avhørene av guttene ikke er gode nok beviser.

– Jeg mener barnas forklaringer er for vage og for usikre. De fyller rett og slett ikke kravene i en straffesak. Problemet er at den som avhørte barna har lagt til grunn en del ting som barna ikke har sagt. Dermed blir avhørene upålitelige, sa hun til NRK da saken ble avsluttet i forrige uke.