Hopp til innhold

Ansatte føler seg trakassert og baksnakket av ordfører og rådmann

Flere ansatte i Leka kommune i Trøndelag beskriver et så dårlig arbeidsmiljø at det gir dem fysiske og psykiske plager. Feilsendte e-poster skal inneholde direkte baksnakking med kritiske karakteristikker av ansatte.

Leka kommunehus

Varsel om uholdbare arbeidsforhold i Leka kommune de to siste åra ble sendt til verneombud 28. september 2018.

Foto: Tariq Alisubh/NRK

– Det er alvorlig for alle parter, sier hovedverneombud i Leka kommune, Kjetil Bjørnstad.

I et 97 sider langt, anonymt, varsel beskriver flere ansatte hvordan de opplever å jobbe i den lille kommunen på Trøndelagskysten.

– Trakassering og baksnakking

Inne i rådhuset beskrives en arbeidshverdag hvor ansatte trakasseres, undergraves og baksnakkes. De skriver om maktmisbruk og bruk av hersketeknikker fra rådmann og ordfører.

– Varslerne ønsker et bedre arbeidsmiljø, sier Bjørnstad.

I en samlet SMS skriver de sju varslerne følgende til NRK:

«Vi er sju personer som har gått til varsel om kritikkverdige forhold på vår arbeidsplass i Leka kommune. Vi har fulgt kommunen egne prosedyrer for varsling. Leka kommunes behandling etter at varselet ble oversendt, underbygger varselets innhold.»

Intern varsling i Leka kommune

Et ark med 19 punkter ble oversendt til kommunen. Det er sju personer som står bak det anonyme varselet.

Foto: Stein Roar Leite / NRK

Får hjelp av psykologer

Formannskapet innvilga torsdag 100.000 kroner til å leie inn en advokat som skal vurdere oppfølging og innspill til å bedre arbeidsmiljøet.

I tillegg skal organisasjonspsykologer bistå for å bedre miljøet, opplyser rådmannen. Hun mener det er mulig å få til et godt arbeidsmiljø for alle.

– Vi har startet opp et utviklingsarbeid i Leka kommune som vi har tro på vil bedre arbeidsforholdene for alle ansatte i kommunen og som vil hjelpe oss å fortsette å gi gode tjenester til alle innbyggere i Leka kommune, sier rådmann Solveig Slyngstad.

Hovedverneombudet ønsker at saken skal behandles i kommunestyret. Det er ikke ordføreren enig i at er nødvendig enda. Han sier de først må se hva de juridiske undersøkelse kommer fram til før det blir aktuelt.

Ordføreren kjenner seg ikke igjen

Per Helge Johansen

Ordfører Per Helge Johansen mener blant annet at denne saken ikke burde vært offentliggjort.

Foto: Tariq Alisubh/NRK

– Jeg kjenner meg ikke igjen i dette bildet, sier ordfører i Leka kommune, Per Helge Johansen.

Senterpartiordføreren sier kritikken fra de ansatte kom som en stor overraskelse.

– Vi er svært lei oss for å få slike beskyldninger mot oss. Vi føler kritikken ikke er rettferdig. Vi er svært skuffet over at saken ikke er tatt opp i arbeidsmiljøutvalget. Det føles som en uvirkelig situasjon og vi er ikke gitt sjans til å svare på dette, sier Johansen.

– Viktig med seriøs behandling

Rådmannen mener det nå blir viktig at varselet behandles seriøst.

– I Leka kommune jobber det mange flinke folk. Jeg registrerer at det er kommet inn en anonym varsling. Selv om det anonyme varslet ikke avslører noen lovbrudd, skal dette varslet bli behandlet seriøst, sier Slyngstad.

Johansen mener saken ikke burde vært offentliggjort.

– Det er en grov feil at saken er offentliggjort før den er tatt opp. Dette er alvorlige påstander som må gås gjennom. Hvis man skal finne sannheten rundt hva som har skjedd må folk stå fram slik at vi vet hva vi skal gjøre annerledes, sier Johansen.

Ordføreren sier at kommunen har søkt bistand hos Kommunenes Sentralforbund i saken. Johansen sier KS har vurdert varslet slik at det ikke har foregått noe ulovlig.

Opposisjon i mindretall

Mari-Anne Hoff

Mari-Anne Hoff (SV) kritiserer håndteringa av varselet.

Foto: Tariq Alisubh/NRK

– Enhver leder må vise ydmykhet når den får varsler om at ansatte har problemer med arbeidsmiljøet, uansett hvordan varslet når lederen. En skulle tro det er veldig høy terskel for noen å levere inn varsel i en så liten organisasjon som Leka kommune, sier opposisjonspolitiker i kommunestyret i Leka, Mari-Anne Hoff (SV).

Hoff utgjør opposisjonen sammen med Bjørn Arne Laugen (Ap). I et formannskapsmøte torsdag fremmet han forslag om å la kommunestyret behandle saken.

Det ble nedstemt.

– Da hadde vi fått en nøytral gruppe til å vurdere saken. Denne gruppa burde også valgt hvilken ekstern kompetanse vi burde ta inn, sier han til NRK.

– Det er veldig alvorlig at vi har fått en slik sak, og da bør den behandles best mulig.

Leka kirke

Med vel 550 innbyggere er Leka kommune en av landets minste kommuner.

Foto: TARIQ ALISUBH / NRK Luftfoto