Hopp til innhold

Superkamera skal revolusjonere undervannsarbeid

Et nytt undervannskamera som utvikles i Norge vil se to til tre ganger lengre i havet enn dagens kameraer og måle avstand til objekter. Dette skal lette alt av arbeid under vann.

Bilde av sjakkbrettmønster på 7,5 meters avstand med vanlig kamera til venstre. Til høyre ser man bildet som prototypen av det nye kamera har tatt av det samme objektet.

VIDEO: Se forskjellen på opptak av sjakkbrettmønster på 7,5 meters avstand med vanlig kamera til venstre. Til høyre ser man opptakene som prototypen av det nye kamera har tatt av det samme objektet. VIDEO: Sigurd Steinum/Sintef

Superkameraet skal gjøre det lettere for forskere å oppdage forurensninger på havbunnen, forvalte marine ressurser, foreta undervannsinspeksjoner -og vedlikehold.

Norsk-europeisk samarbeid

Sintef-forskere her hjemme samarbeider med Europeiske partnere som er i verdenstoppen på utvikling av avanserte undervannskameraer.

Prosjektleder og seniorforsker i Sintef, Jens Thielemann, sier den nye teknologien i kameraet vil revolusjonere arbeid under vann for en rekke aktører.

Prosjektleder og seniorforsker i SINTEF, Jens Thielemann

Prosjektleder og seniorforsker i Sintef, Jens Thielemann, slår fast at forskning og arbeid under vann går bedre tider i møte med den nye kamerateknologien.

Foto: SINTEF

– Det nye kameraet vil gi bedre overblikk, flere detaljer og et helt annet datagrunnlag for forskning enn tidligere. Dette er første gang noen har demonstrert 3D-video med mulighet til å se gjennom uklart vann.

Blant annet vil kameraoperatører nå kunne se ting man ikke har sett før.

– Vil gjøre det mulig å se ting man ikke har sett før – med et helt nytt omfang, forklarer prosjektlederen entusiastisk.

Der dagens teknologi gjør det krevende å filme på dypt vann på grunn av mye partikler, mener Thielemann det nå blir vesentlig bedre.

– Vanligvis ser man bare partikler når man lyser opp der nede. Med denne teknologien kan vi se gjennom partiklene uten å lyse de opp. Isteden får vi lyst opp det vi ønsker å se på. Da blir detaljrikdommen blir en helt annet, med mer riktig informasjon av det man ser – noe som igjen gjør det lettere å forvalte riktig.

Prototyp av det nye undervannskameraet

Prototyp av det nye undervannskameraet som utviklerne mener vil revolusjonere arbeid under vann.

Foto: SINTEF

Bedre forvaltning av maritimt dyreliv

Overvåkning av marine ressurser er ikke bare å kunne klassifisere og telle arter, men også å kunne slå fast størrelsen til individene.

Forvaltning at dyrelivet under vann vil kunne revolusjoneres, ifølge prosjektlederen.

– Det som bor i havet må forvaltes, og nå kan man se det som skal forvaltes. Det blir et stort steg frem for forskere som vil bli i stand til å dokumentere mer nøyaktig ovenfor beslutningstagerne.

Størrelsesmåling av fisk

Kameraet gir avstand til alt det ser. I dette bildet er dybden fargekodet, og man ser at den rosa fisken er på cirka 2,9 meters avstand, mens den grønne er på 4.0 meters avstand, og det er lett å se at den blå fisken ligger foran den grønne. Dette gjør det lettere å både måle absolutt størrelse og også automatisk etterprossesere bildene.

Foto: SINTEF

Rimelig teknologi – økt tilgjengelighet

Rimeligere teknologi vil gjøre at aktører som driver profesjonelt under vann, skal kunne ha råd til dette når kameraene er ferdig utviklet.

Sintef har et mål om å ha en prototyp som er klar for kommersialisering mot slutten av 2017. Utviklingen er en del av EU-prosjektet Utofia som strekker seg frem mot 2018 og har en økonomisk ramme på drøyt 55 millioner norske kroner.

Grovt sett går cirka 70 prosent av budsjettet, vel 38 millioner kroner, til utviklingen av kameraet. Resten går til spesifikasjonsarbeid, testing av kameraet til forskjellig bruk og presentasjon av resultatene til fagmiljøer og industri, opplyser Sintef.

Prosjektet er finansiert som del av EUs storsatsning på forskning, «Horizon 2020».