Hopp til innhold

Kvinne hevder seg utsatt for overgrep av kommuneoverlege siden 2014

Kommuneoverlegen er siktet for å ha misbrukt sin stilling til å ha skaffet seg seksuell omgang. En av kvinnene hevder han har utført overgrep mot henne gjennom åtte år.

Kommuneoverlege siktet for overgrep

SIKTET: Kommuneoverlegen er suspendert fra stillingen.

Foto: Bjarte Johannesen / NRK

Onsdag ettermiddag kom nyheten om at en kommuneoverlege i en trøndersk kommune er suspendert fra stillingen som fastlege og kommuneoverlege. Han er også siktet etter straffelovens paragraf 295, for å ha misbrukt sin stilling til å ha skaffet seg seksuell omgang.

NRK sitter på opplysninger om en av kvinnene som har fortalt sin historie til politiet. Hun hevder overgrepene mot henne skal ha startet i 2014 og har pågått helt fram til i dag.

Bistandsadvokat tok kontakt med politiet

Kvinnen hevder det kan være snakk om et titalls overgrep i perioden. Noen av overgrepene skal ha skjedd etter arbeidstid på kontoret til kommuneoverlegen.

Bistandsadvokat til kvinnen er Sigrun Dybvad. Hun ønsker ikke å bekrefte noen av NRKs opplysninger, men sier at hun mener saken er svært alvorlig.

Da jeg ble kontaktet av fornærmede, så opplevde jeg det hun fortalte meg som så alvorlig at jeg tok kontakt med politiet umiddelbart.

Les også Kommuneoverlege siktet for overgrep

Sentrum politistasjon Trondheim

Vil nekte straffskyld

NRK har onsdag kveld prøvd å komme i kontakt med politifaglig etterforskningsleder i Trøndelag politidistrikt, Ellen Burheim, for å kommentere opplysningene.

Hun ønsker ikke å kommentere disse opplysningene.

Erland Hjulstad Nilsen er blitt oppnevnt som forsvarer for den overgrepssikta kommuneoverlegen. Hjulstad Nilsen sier til NRK at han så vidt har snakket med siktede torsdag formiddag.

– Men vi har ikke snakket om straffskyld og jeg har ingen kommentarer til media i dag, sier Hjulstad Nilsen.

Karl Bjørnar Olsen representer siktede i suspensjonssaka overfor helsetilsynet, og uttaler seg på vegne av sin klient.

Legen har foreløpig ikke egen forsvarer i straffesaken.

NRK har onsdag kveld forelagt Olsen opplysningene om kvinnen som mener hun ble utsatt for svært mange overgrep helt siden 2014.

Dette har jeg ingen kommentar til fordi jeg ikke har hørt om dette før nå. Men jeg har forstått det slik at min klient vil nekte straffskyld. Han mener det er snakk om påstand mot påstand, sier Olsen.

Ti henvendelser fra pasienter

Politiet har i dag ransaket hjemmet til den siktede kommuneoverlegen.

Fylkeslege Jan Vaage bekrefter at den aktuelle legen fikk en advarsel allerede i 2007. Bakgrunnen var forhold som fant sted året før.

Den siste tiden har totalt ti pasienter henvendt seg etter å ha opplevd lignende hendelser. De to første av disse ti, førte til suspensjonen tidligere i sommer. De tre siste varslene ble registrert mandag denne uken.

– Klagerne har opplevd ting som alvorlig, og som vi tenker er veldig ugreit, sa fylkeslegen onsdag ettermiddag.

Ifølge ham har klagerne hatt ubehagelige og krenkende opplevelser. Det skal handle om blant annet omfanget og gjennomføringen av undersøkelser og språkbruk med seksuelt tilsnitt.

– Beskrivelsene av dette har altså vært såpass alvorlig, at Statens helsetilsyn har gått til det skrittet og suspendert autorisasjonen.

Vaage sier det er alvorlig at det skal ha skjedd flere episoder over en lang tidsperiode.

– Det åpner for at det er også andre som ønsker å fortelle sin historie nå som dette er blitt mer offentlig.

Jan Vaage

Fylkeslege Jan Vaage

Foto: Stein Roar Leite / NRK