Hopp til innhold

Norges beste på øl til mat er kåret

For første gang i historien er det blitt gitt en pris til de hjemmebryggerne som er best i landet på å kombinere øl og mat.

øl og mat

Erik Morland fra Trondheim gikk av med prisen for å ha kombinert best øl til en fiskerett laget av Ågot Lian.

Foto: Wil Lee-Wright

Thomas Sjue, Austmann bryggeri

Markedsansvarlig i Austmann bryggeri i Trondheim, Thomas Sjue.

Foto: NRK

– Vinnerne av Øl og mat NM har tatt et steg opp. Begge er erfarne bryggere, og viser tydelig at de kan å kombinere smaken mellom mat og øl, sier markedsansvarlig i Austmann bryggeri i Trondheim, Thomas Sjue i ei pressemelding. Bryggeriet er arrangør av NM sammen med Oi! Trøndersk Mat og Drikke.

Tolv delfinalister

Som leder av juryen for Norges første øl og mat NM satt John Palmer, som er godt kjent blant bryggere i hele verden. I tillegg hadde han med seg Mike Murphy fra Lervig bryggeri, Alexander Skjefte fra To Rom og Kjøkken og Eivind Almli fra Ågot Lian.

Konkurransen gikk ut på å lage det beste ølet til to satte matretter. Ågot Lian hadde laget en fiskerett, og To Rom og Kjøkken en kjøttrett.

I løpet av våren er det blitt avholdt ei lokal kåring i seks byer i Norge hvor hver by har nominert ett finalistøl til hver av de to rettene. De tolv delfinalevinnerne møttes deretter under Bryggerifestivalen i Trondheim.

I finalen ble juryens medlemmer først servert de seks finalistølene til fiskeretten, og deretter de seks finalistølene til kjøttretten.

(Artikkelen fortsetter under):

: f.v. Vidar Andersen, Steinar Berthelsen, Tommy Anglevik.

Vidar Andersen (t.v.) gikk av med prisen for beste øl kombinert med kjøtt. Her sammen med sine medbryggere, Steinar Berthelsen og Tommy Anglevik fra Bergen.

Foto: Linda K. Hogstad, Oi! Trøndersk Matfestival

Bergen og Trondheim

ERik Morland

Erik S. Morland fra Trondheim gikk av med prisen for beste øl kombinert med fisk.

Foto: Linda K. Hogstad, Oi! Trøndersk Matfestival

Den som hadde kombinert kjøtt og øl best var Vidar Andersen, Steinar Berthelsen og Tommy Anglevik fra Bergen. Juryen sier deres Old ale smaker godt, har en tørr smak og en sur og bitter ettersmak.

Den andre prisen gikk til den som hadde kombinert fisk og øl best, og det var Erik Morland fra Trondheim. Han hadde brygget en Imperial Wit med smak av phenol, appelsin og koriander. Juryen syntes den hadde en fruktig og god smak.

Erik Morland fra Trondheim vinner i tillegg til tittelen en reise til Best Malts i Tyskland, mens Vidar Andersen og hans medbryggere fra Bergen får ei reise til Castle Malts i Belgia.

– Det som kjennetegner hjemmebryggerne er at de er opptatt av smak, teknikk og fag. De liker å eksperimentere, prøve/feile og dele kunnskap med hverandre. Det er et åpent miljø der bryggerne gir hverandre tips og triks, sier Sjue i Austmann.