Hopp til innhold

Askeskyen er glemt – vi bestiller flere feriereiser

Askeskya er allerede glemt. Nå bestiller nordmenn flybaserte feriereiser som aldri før.

Ombord i cruiseskipet MSC Poesia Venezia.

Flere famuilier velger å feriere ombord på et cruiseskip i Middelhavet. Slik som ombord i cruiseskipet MSC Poesia Venezia.

Foto: Ticket / NR

USA er et populært reisemål.

Ticket har solgt 50% flere reiser til USA hittil i år i forhold til samme tid i fjor.

Foto: Ticket / NRK
Sommer

Mange nordmenn vil være garantert føleslen av å ligge barbeint på stranda.

Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

Faren for å bli sittende askefast har ikke påvirket nordmenns ønske om å feriere i utlandet i sommer. Markedssjef Tone Skaare i Ticket Feriereiser konstaterer at det totale antall solgte reiser hittil i år har steget med 20 prosent sammenlignet med fjoråret.

– De fleste vil bort i sommer og har tydeligvis ikke latt seg skremme av Eyjafjallajökulls vulkanutbrudd. I april ble det gitt full refusjon på pakkereiser som ikke gikk av stabelen som planlagt, og det har nok mange fått med seg, sier hun.

- Vi glemmer fort

Også reiseselskapet Ving selger mange flybaserte reiser.

– De par først dagene etter at luftrommet åpnet var det redusert salg. Men etterpå var salget større enn i fjor, sier Gunnar Grosvold, administrerende direktør i Ving til NRK.no.

Sist uke solgte Ving ti prosent flere reiser enn i samme uke i fjor, salget av turer til vinteren var 60 prosent større enn i samme uke i 2009.

– Det spiller nok litt inn at det har vært kaldt i Norge den siste tiden. Vi glemmer fort og preges av været og at det er god økonomi i Norge, sier Gunnar Grosvold.

Sol og billig dollar

I 2009 kastet finanskrisen lange skygger over reiselivsbransen. Nå kommer kundene tilbake.

Med dollaren ned mot 6,10 kroner og euroen godt under åtte kroner (7,80) får nordmenn mye å rutte med på utlandsferie denne sommeren.

– Salget av USA-reiser har økt med 50 prosent, mens Tyrkia er årets charterrakett med 36 prosent flere solgte reiser i 2010, sier Tone Skaare om Tickets salgstall så langt i år.

Også trønderne følger denne trenden. Hos Ticket i Søndre gate selger Shahriar Jalili og hans selgere turer til:

– Mallorca, Kreta, Tyrkia og Rodos. Trønderne holder seg til sine gamle favoritter, sier Shahriar Jalili til NRK.

Våkne hver morgen i ny by

De siste årene har salget av cruiseferier økt, i følge Jalili.

– Mange familier opplever at cruise faller rimeligere ut enn tradisjonelle charterreiser. Prisen blir gunstig fordi mat og drikke er inkludert, sier Jalili.

På sommerstid selger han ukeslange cruiseturer til det østlige og vestlige Middelhav.

– Vi selger pakker med fly og cruise fra Venezia, Barcelona og Genova. For to barn og to voksne kan én uke komme seg på 30.000 til 35.00 kroner. Da får de lugar med utvendig balkong og underholdning og aktiviteter om dagen.

Med aktiviteter mener Jalili alt fra skøytebane og klatre-vegg til butikker, spa, trenings-senter, restauranter, basseng og barneklubber.

– Og sol?

– Og sol. Hele dagen.

Følger verdenstrenden

Det er ikke kun i Norge salget av feriereiser har økt betraktelig i år. Ifølge FNs turistorganisasjon, United Nations World Tourism Organization (UNWTO), skyter global turisme for alvor fart i 2010. Organisasjonens siste rapport viser at internasjonale turistankomster økte med 7 prosent de to første månedene av 2010. Skaare er fornøyd med utviklingen.

– Etter et relativt utfordrende år for hele reiselivsbransjen er vi glade for å se at bestillingene øker. Prognosene til UNWTO viser at dette vil vokse med ytterligere 3-4 prosent i 2010. Med den utviklingen vi har opplevd hittil i år ser det ut til at vi når dette målet, og vel så det, sier Skaare.

Nordmenns favorittland i 2010:

(Kilde: Ticket – første tertial 2010)

  1. Hellas
  2. Spania
  3. Tyrkia
  4. Italia
  5. Bulgaria
  6. USA
  7. Kypros
  8. Kroatia
  9. Thailand
  10. Frankrike

Strand

Solg og strand lokker mer enn angsten for å sitte askefast på en flyplass.

Foto: www.colourbox.com